Svalövs kommun

Bästa matupplevelsen - fantastiska betyg av de boende

Regelbundet skickar Socialstyrelsen ut en enkät till de personer som bor på olika hem runt om i landet. Det är främst äldreboenden och i Svalövs kommun handlar det om Ängslyckan, Åsgården och Solgården. All tre fick fantastiska betyg av de boende som svarat anonymt, men bäst av alla fick Ängslyckan i Teckomatorp som hade 100 procent nöjda matgäster.

Från vänster: Karl-Gustav ”KG” Jörfeldt, Ida Thrane, kostchef för kommunens måltidsverksamhet, som har det övergripande ansvaret för att utveckla och förbättra måltidsverksamheten samt Eva-Lis Olsson, kökschef på Ängslyckan.

Från vänster: Karl-Gustav ”KG” Jörfeldt, Ida Thrane, kostchef för kommunens måltidsverksamhet, som har det övergripande ansvaret för att utveckla och förbättra måltidsverksamheten samt Eva-Lis Olsson, kökschef på Ängslyckan.

– Det är fantastiskt roligt såklart, skrattar Eva-Lis Olsson, kökschef på Ängslyckan.

Men att få så goda resultat är inget att luta sig tillbaka på anser Eva-Lis.

– Vi är ju väldigt intresserade av mat och vi försöker hela tiden jobba med råvaror och rätter som de boende gillar och önskar, fortsätter hon.

– Ett sätt att anpassa maten efter de boendes önskemål är att man har egna matsedlar på de tre äldreboendena i kommunen. När det gäller måltiderna kvällstid kan de boende framföra sina önskemål och är det inte alltför komplicerat så får de flesta njuta av sina favoriträtter då och då, berättar Ida Thrane, kostchef för kommunens måltidsverksamhet.

I enkäten som Socialstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster gjort är det mer än bara maten som bedöms. Hela måltidsupplevelsen är viktigt och där har både miljön och personalen en stor och viktig roll att fylla. Fräscha lokaler, ett vänligt bemötande och inte minst ett socialt utbyte har betydelse.

På Ängslyckan värnar man alla delarna lika högt och det finns alltid tid, trots att det är stressigt mellan varven, för att prata lite och kanske framför allt att lyssna en stund.

Karl-Gustav ”KG” Jörfeldt är en av de 30-35 boende på Ängslyckan. Han instämmer till fullo med resultatet i enkäten.

– Det känns riktigt lyxigt att bli serverad god mat varenda dag. Det är alltid god stämning och personalen tar väl hand om oss. Kotletter är min favoriträtt, men lagas all mat här, säger ”KG” och vänder sig till Eva-Lis.

Och det gör den. På Ängslyckan gör man också maten till skolan och förskolan i Teckomatorp.  Man är noga med råvaror och strävar ständigt efter så närproducerat och miljövänligt producerat som möjligt.

Eva-Lis Olsson, kökschef, i mitten tillsammans med två av kollegorna. Totalt jobbar sju personer på Ängslyckan; Eva-Lis Olsson, Helena Sörensen, Carolin Ask, Monika Wilhelmsson, Lena Petersen, Valdemar Spiewack och Hassan Vyamungu.

Eva-Lis Olsson, kökschef, i mitten tillsammans med två av kollegorna. Totalt jobbar sju personer på Ängslyckan; Eva-Lis Olsson, Helena Sörensen, Carolin Ask, Monika Wilhelmsson, Lena Petersen, Valdemar Spiewack och Hassan Vyamungu.

Resultatet av enkäten som både Expressen och Kvällspostenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster publicerat är en bekräftelse för de som varje dag jobbar med maten och upplevelsen kring den.

– För oss är det jätteroligt att faktiskt få veta att vi gör rätt framförallt om man tänker framåt, då vet vi att vi gör rätt och kan fortsätta att utveckla i samma riktning så att vi kan ge våra boende och elever mat som dom både mår bra av och tycker om, avslutar Eva-Lis.

Publicerad: 2016-01-07

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun