Svalövs kommun

Ge inte inbrottstjuven chansen!

I samband med den mörka årstiden är det tyvärr också vanligt att bostadsinbrotten ökar. Därför vill Polisen och Svalövs kommun ge några konkreta brottsförebyggande tips för hur du håller inbrottstjuven utestängd från din bostad.

Bild på en inbrottstjuv.

Foto: Mostphotos.

- I Svalövs kommun är inbrott i bostäder en ovanlig företeelse, men varje inbrott är ett för mycket. Fortsätt därför att hjälpa dig själv och din granne med att hålla tjuven borta genom att vidta åtgärder som avskräcker och förhindrar inbrott, säger kommunpolis Björn Johnsson.

Något som också blivit vanligare på senare tid är att äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med syfte att stjäla.

- Var försiktig med att släppa in någon okänd person i din bostad. Var kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll, säger Björn.

Här följer några goda råd för att minska risken för inbrott:

  • Lås och stäng ordentligt. Vädringshaspar skyddar inte mot tjuven, stäng alltså alla fönster även på ovanvåningen. Lås fast din stege, så den inte kan användas för att klättra upp på andra våningen.

  • Skylta inte med värdesaker. Förvara helst inte handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörrar. Detta är lätta byten för en inbrottstjuv.
  • Lämnar du bostaden för kortare ärenden låt TV:n stå på och låt lampor vara tända. Om man till exempel har en grind och den är stängd när man är hemma så stäng även när man är borta.

  • Är du borta flera dagar använd gärna timer med varierande tider till dina lampor, TV och liknande. Låna en bil och ställ på uppfarten om det brukar stå en bil där i vanliga fall. Be grannar skotta och gå i snön om det har snöat och se naturligtvis till att post och tidning inte ligger kvar i brevlådan. Be gärna också om hjälp att flytta och byta plats på exempelvis cyklar under frånvaron.

  • Larm är naturligtvis också bra och märkning med exempelvis modern DNA-teknik, även kallat ”smart water”, vilket man då också tydligt skall informera om via dekaler på utsidan av sin bostad. Ett bra tips är att montera sensorbelysning utomhus som täcker insynsskyddade platser så att tjuven inte kan arbeta i skydd av mörkret.

  • Annonsera inte din frånvaro och semester på sociala medier.
  • Prata med grannar och be dem hålla koll. Anteckna bilnummer på okända bilar som rör sig i området. Meddela gärna polisen via polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun