Artikeln publicerades 10 januari 2025

Socialnämnden anmäler enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg

Anmälan gäller en händelse gällande brister i utförande av insats.

Enligt verksamhetens interna utredning är det oklart om brukaren har varit utelåst från sin bostad eller inte. Enligt utredningen framkommer uppgifter om att en av orsakerna till händelsen är att hemvårdspersonal inte agerat på larm från medicinrobot enligt gällande rutin. En annan orsak till det inträffade är att hemvårdspersonal inte registrerat besöket hos brukaren enligt gällande arbetssätt.

— Det är en rad på varandra omständigheter som föranledde den olyckliga natten som skapade obehag och oro för brukaren. Så här ska det givetvis inte vara. Därför är det bra att vi identifierar orsakerna och sätter in förebyggande åtgärder så att liknande händelser inte inträffar igen, säger Aase Jönsson (KD), socialnämndens ordförande.

Vårdgivarens utredning

Utredningen visar på att det funnits stora brister i utförandet av brukarens insatser. Om de utförts hade händelsen kunnat förhindras. Identifierade orsaker är bland annat att dagliga besök inte loggats enligt gällande arbetssätt samt brister i medarbetares följsamhet och kännedom om verksamhetens rutiner för larmhanteringen från medicinroboten.

— Verksamheten ser allvarligt på händelsen och vi kan konstatera att vi brustit på en rad områden. Därför har vi vidtagit direkta åtgärder, har pågående och planerar ytterligare åtgärder under våren för att säkerställa en säker vård och omsorg för våra brukare, säger socialchef Marlene Andersson.

Vidtagna åtgärder

För att säkerställa tryggheten för den aktuella brukaren har antalet insatser utökats. Utöver det har medarbetare inom den berörda hemvårdsgruppen har fått utbildning i rutiner och hantering av verksamhetens medicinrobotar.

Pågående och planerade åtgärder

Verksamheten arbetar kontinuerligt med att säkerställa att alla arbetsmobiler inklusive vikariemobilerna är uppdaterade och fungerar. Även information gällande verksamhetens rutiner för hantering av medicinrobotar kommer att genomföras under våren för samtliga medarbetare inom hemvården.

Det inträffade bedöms vara ett allvarligt missförhållande enligt bestämmelserna för Lex Sarah och därför rapporteras händelsen till inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Vid frågor, vänligen kontakta:

Marléne Andersson, socialchef
Tel: 0418-47 53 15
E-post: marlene.andersson@svalov.se

Aase Jönsson (KD), socialnämndens ordförande
Tel: 0418-47 50 00 (växel)
E-post: aase.jonsson@svalov.se

Fakta lex Sarah:

Lex Sarah är ett samlingsnamn för bestämmelser om skyldigheten för personal i socialtjänsten att rapportera, utreda och åtgärda missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden i verksamheten.

Bestämmelserna finns i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst ska detta anmälas till IVO.