Svalövs kommun

BT Kemiutställningen

Foto från BT Kemiutställningen.

"Från miljöskandal till naturområde"

Den 1 juni 2017 invigdes den nyproducerade BT Kemiutställning som berättar om fabriken, skandalen, protesterna och det långdragna arbetet med att städa efter BT Kemi.

I utställningen kan besökare uppleva - eller återuppleva - hela BT Kemiskandalen så som den utspelade sig på 1970-talet. Se vad det förorenade åvattnet gjorde med trädgårdsmästarnas odlingar, känn stanken från fabriken, se Teckomatorpsbornas kamp för att stoppa produktionen, lär mer om gifterna och om hur de påverkade både miljön i Braån och fabriksarbetarnas och bybornas hälsa och se hur Sveriges miljölagstiftning skärptes efter skandalen.

Utställningen berättar också om hur kommunen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket har arbetat i decennier med att sanera den förorenade marken - och att området nu håller på att förvandlas från platsen för en miljöskandal till ett vackert naturområde.

"BT Kemi - från miljöskandal till naturområde" är en permanent utställning i Torgskolan i Teckomatorp. Den har inga öppettider, besök bokas istället hos projektledningen 0418-47 53 97.

Utställningslokalen ligger mycket nära det området som på 1960- och 70-talet var BT Kemis. Ett besök i utställningen kombineras därför med fördel med en promenad längs "Vallarna".

Välkommen!

Invigningen av den nya utställningen

Den 1 juni 2017 klippte kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) och BT Kemi Efterbehandlings styrelseordförande Hans-Inge Svensson (S) det blågula bandet och förklarade den nyproducerade BT Kemiutställningen i Torgskolan i Teckomatorp invigd.

Bild när utställningen invigdes genom att det blågula bandet klipptes
Publicerad: 2019-04-02

Sidansvarig: Helena Svensson

Kontakt

Boka ditt besök i BT Kemiutställningen hos projektledningen:
0418-47 53 97

Saftfabrikens hemlighet

Klicka för att öppna den spännande berättelsen.

En berättelse för barn om hur en av Sveriges största miljöskandaler gick till.

Ladda ner berättelsen Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 2.1 MB)

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun