Artikeln publicerades 15 april 2022

Svalöv utbyter erfarenheter kring flyktingmottagande med vänorten Kėdainiai

Lördagen den 2 april 2022 invigde Kėdainiai sitt officiella mottagningscenter för ukrainska flyktingar i stadens bibliotek.

Svalövs kommun och vänorten Kedainiai i Litauen möttes i förra veckan med syfte att utbyta erfarenheter kring mottagandet av ukrainska flyktingar.

Kėdainiai har precis som Svalövs kommun i dagsläget tagit emot 200 skyddssökande från Ukraina. Under mötet lyftes förslag på eventuella samarbeten och ett exempel som togs upp var att knyta samman det ukrainska folket på flykt via digitala kanaler. Dialog fördes även kring hur Svalövs kommun via Kėdainiai, som har Melitopol i Ukraina som vänort, ska kunna hjälpa Ukraina.

- Vänortssamarbete handlar ytterst om att överbrygga motsättningar och öka förståelsen mellan folk. Det är i tider som dessa när den principen sätts på prov. För oss är det självklart att stötta Kėdainiai i deras arbete, säger Stefan Larsson, kommunchef i Svalöv.

Fakta – Svalövs kommuns vänorter

Kėdainiai är vänort till Svalövs kommun sedan landet blev fritt efter Sovjetunionens fall. Andra vänorter är Kyritz i Tyskland och Lobez i Polen.

Kėdainiai är en av de äldsta städerna i Litauen och beläget mitt i landet vid floden Nevėžis. Staden Kėdainiai har 25 000 kommuninvånare.

Syftet med vänortutbyte är att bidra till en ökad och ömsesidig förståelse för andra kulturer och samhällssystem, att genom kunskapsutbyte bidra till en demokratisk utveckling i världen men också stimulera kommunens ungdomar till internationella kontakter och utbyten.