Artikeln publicerades 3 juni 2022

Mottagningscenter för ukrainska flyktingar byter lokaler

Arkivbild: Mostphotos.

Från och med den 7:e juni finns kommunens mottagningscenter för ukrainska skyddssökande i nya lokaler i Teckomatorp. Det nuvarande centret har varit placerat i idrottshallen men nu byter verksamheten till lokaler som ligger i anslutning till Ängslyckans äldreboende.

I samband med lokalbytet går också det ukrainska flyktingmottagandet in i en ny fas. Från att ha möjligheten att hantera ett akut mottagande med kost och logi till att fokusera på att vara en stödjande funktion.

- Tyvärr fortsätter det hemska kriget och behovet för de som flytt är fortsatt stort. Dock ser vi ett annat behov än hur det var inledningsvis. Nu handlar det i större utsträckning om att kommunen ska vara en länk och ett stöd så att våra ukrainska vänner på bästa sätt kommer in i samhället, säger Hanna Åstrand, utvecklingschef.

Enligt Migrationsverkets senaste statistik befinner sig 169 ukrainska skyddssökande i Svalövs kommun. Kommunen uppskattar själv att det faktiska antalet är närmare 200. Många har också börjat sin etablering i samhället med att en del har fått arbete och en del barn börjat skolan.

- Vi ser att mottagandet övergår i en annan fas där många av de ukrainska flyktingarna har påbörjat en etablering i samhället och här är det viktigt att vi har ett tillgängligt mottagningscenter där vi kan möta upp de behov som finns och som kan komma att uppstå, säger Hanna Åstrand.

Bemanning alla dagar

I de nya lokalerna kommer det att finns två medarbetare i tjänst. Det kommer att serveras kaffe och te till besökarna och det kommer fortsättningsvis också att finnas kläder från tidigare insamling via Svenska kyrkan som man får ta av.

- Vi kommer att ha bemanning alla dagar i veckan mellan 13.00-20.00 för att vara stöd i de frågor och behov som kan uppstå. Vi kommer förhoppningsvis snart också starta upp en kurs i svenska språket på centret, säger Janny Bildtgård, operativt ansvarig på mottagningscentret.

Kartvy i vilka lokaler på Ängslyckans äldreboende som mottagningscentret nu finns i.Förstora bilden

Kartkälla: Googlemaps. (klicka på bilden för större upplösning)

I de nya lokalerna kommer det fortsatt att finnas kapacitet för ett akut mottagande med sängplatser och måltider om det åter skulle bli aktuellt.

Mottagningscenter för ukrainska flyktingar

VAR:
Västergatan 37, Teckomatorp - i anslutning till Ängslyckans äldreboende.

ÖPPETTIDER:
Alla dagar 13.00-20.00.

KONTAKTA MOTTAGNINGSCENTRET:
Tel: 0418-47 50 01
E-post: ukraina@svalov.se

Verksamheten Kriscentrum kommer som tidigare att fortsätta, tisdagar och torsdagar, på församlingshemmet i Teckomatorp.