Artikeln publicerades 9 juni 2022

Vill du bli ersättare till röstmottagare?

Den 11 september 2022 är det allmänna val till riksdag, kommun och region. Därför rekryterar nu valnämnden i Svalövs kommun personer som är intresserade av att arbeta som ersättare till röstmottagare

Under valdagen ska du vara tillgänglig att arbeta som röstmottagare om någon av dem ordinarie röstmottagarna inte kan tjänstgöra. Du får fast arvode som ersättare under valdagen, även om du inte blir inkallad.

För att kunna tjänstgöra som ersättare och röstmottagare i vallokal behöver du vara myndig, ha ett hälsotillstånd som möjliggör genomförande av arbetsuppgifterna samt i övrigt vara lämplig för uppdraget. Det är meriterande om du har administrativ erfarenhet och är bosatt i kommunen.

För att få tjänstgöra behöver du genomgå kommunens obligatoriska utbildning för röstmottagare. Valbara utbildningstillfällen kommer att finnas i vecka 23, vecka 25 och vecka 33.

I arbetsuppgifterna som röstmottagare på valdagen ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt att efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna. Arbetet avslutas inte förrän samtliga röster är räknade, vilket kan innebära en lång arbetsdag.

För tjänstgöring och utbildning får du ett fast arvode som fastställs av valnämnden.

Om du är intresserad av att tjänstgöra som röstmottagare, ber vi dig göra en intresseanmälan i vår e-tjänst Intresseanmälan Röstmottagare 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du har frågor om vad uppdraget innebär, kontakta valadministrationen på val@svalov.se.

Varmt välkommen med din intresseanmälan!