Artikeln publicerades 23 september 2022

Möte över generationerna på Ängslyckan

Gun Petersen, hyresgäst Ängslyckan, lyssnar på när grabbarna från Svalöfs gymnsium berättar om racingbilen de har med sig.Förstora bilden

Gun Petersen får veta allt om racingbilen som grabbarna, Nils Andersson (t.v) och Jonathan Hagerin, hade med sig till träffen. Bilen är en Ford Escort RS 1600 från 1970.

I torsdags fixade Ängslyckans äldreboende tillsammans med ungdomar från Svalöfs gymnasium bilutställning med bilsnack för boendets hyresgäster.

På vändzonen framför Ängslyckan i Teckomatorp var bilar av olika slag uppradade. Elever från gymnasiets tävlingsteknikerutbildning hade tagit med sig sina A-traktorer samt en unik historisk racingbil, som de nyfikna hyresgästerna kunde beskåda och samtala kring. Även korvgrillen var tänd och kaffet var kokt för en trevlig eftermiddag tillsammans.

Gun Petersen är en av hyresgästerna på Ängslyckan och bilar och motorer är inget främmande för Gun. Hennes man arbetade som bilmontör och bredvid huset där de tidigare bott fanns en bilfirma.

Vad tycker du om tillställningen?

- Det har varit en mycket trevlig dag. Fint väder, god mat och trevlig underhållning. Det är kul när man gör något för oss gamlingar och det är trevlig att få träffa ungdomar, säger Gun.

Under hösten händer det mycket på Ängslyckan och snart vankas det även Oktoberfest och det ser Gun verkligen fram emot:

- Ja, det ska bli riktigt kul med lite musik och underhållning och ett stort glas öl.

Tindra visade upp sin halvkapade A-traktor

Tindra Hansson går andra året på Tävlingsteknikerutbildningen Öppnas i nytt fönster. på Svalöfs gymnasium och hon hade tagit med sig sin A-traktor, som är en halvkapad Volvo 940, för att visa upp och berätta om.

Tindra Hansson, Svalöfs gymnsium, visar upp sin A-traktor för hyresgästerna på Ängslyckan.Förstora bilden

Några av Ängslyckans hyresgäster (från vänster: Hans Palmgren, Ingegärd Soergel och Sigbritt Anderberg) lyssnar intresserat och får veta allt om Tindras A-traktor. Med på bilden är också enhetschef Leena Törnfeldt (t.v om Tindras bil) samt medarbetarna Helen Olsson (grön tröja) och Anne-Marie Thalén.

Tindra, hur tycker du träffen var?

- Jag tyckte det var kul att få visa upp och berätta om min A-traktor, som är ombyggd från en vanlig bil. Förutom våra A-traktorer har vi också tagit med en racingbil från skolan.

Vad är det du berättar om när du visar upp bilen?

- Varför den går i trettio kilometer i timmen. Vad det är för motor. Att det är en B2-30F med dubbla växellådor och att den stryper motorn vid 2000 varv samt annat lite tekniskt med bilen. Det var första gången vi gör något sådant här och jag tycker det var riktigt roligt faktiskt.

"Det ger ett mervärde och det märker vi på hyresgästerna"

Leena Törnfeldt är sedan i våras ny enhetschef på Ängslyckan och hon var nöjd med eftermiddagens möte mellan ungdomar och hyresgäster.

- Det här kändes jättebra och jag är nöjd. Verksamheten och hyresgästerna har mängder med idéer och tankar på vad vi vill hitta på tillsammans. De kommer med många roliga förslag, så det kommer att hända mer framöver.

Hur kom ni på idén med en bilutställning?

- Jag har alltid arbetat med generationsöverskridande möten och att involvera andra verksamheter, som till exempel skolor, och huset här är perfekt för detta. Att det blev just bilar är då en av våra medarbetare hade kännedom om och en bra kontakt med Svalöfs gymnasium och Tävlingsteknikerutbildningen.

Varför är dessa möten och aktiviteter viktiga?

- Det är viktigt att blanda både unga och gamla. Man lär av varandras erfarenheter när man träffas. Det blir en annan typ av social kommunikation mellan oss då. Alla behövs och det är viktigt att bygga broar mellan generationerna. Och detta är ett sätt. Det ger ett mervärde och det märker vi på våra hyresgäster. De blir gladare. De får ett gemensamt samtalsämne att prata om runt lunchbordet och när anhöriga kommer och hälsar på.

Mer är på gång!

Leena berättar att man arbetar med att få till ett möte med lantbruksgymnasiet och deras smådjursutbildning. Hon berättar också att Ängslyckan samarbetar med Parkskolan. Ett samarbete där elever kommer varannan vecka för att ha gemensam rörelsegympa med de äldre. Ett stickcafé har precis också startats upp och en Oktoberfest är på gång för hyresgästerna.

- Vi nätverkar också för att få hit underhållning av olika slag. Att ta fram förslag på vad vi ska hitta på gör vi tillsammans med våra hyresgäster och som sagt så kommer det hända fler roliga saker fram över.

Några bilder från träffen

Ungdomar och de äldra minglar vid bilarna.Förstora bilden
Jan Person, Ängslyckan, lyssnar när Arvid berättar om sin A-traktor.Förstora bilden

Jan Persson lyssnar intresserat när Arvid Mandalh, transportprogrammet Svalöfs gymnasium, berättar om sin A-traktor, av märket Navara, och hur det funkar med diffspärrar och motorstrypning och andra specifikationer. Till sin hjälp har Jan för dagen Truls Jensen, som också går på Svalöfs gymnasiums transportprogram.

Ängslyckans äldre bjöds på grillad korv och kaffe.Förstora bilden
Lena Törnfeldt visar upp Tindra Hanssons A-traktor.Förstora bilden

Enhetschef Leena Törnfeldt fick rycka in, när Tindra Hansson för tillfället inte var på plats, och berätta allt hon snappat upp om hur en A-traktor funkar.

Efter bilvisningen samlades man för att grilla korv och mysa tillsammans.Förstora bilden
Förstora bilden

Text och foto: Daniel Henriksson