Artikeln publicerades 28 april 2023

Medryckande konsert med Tvåornas kör

På bilden syns Kulturskolans lärare, från vänster Gabriella Blum och Sofia Knese.

På bilden syns Kulturskolans lärare, från vänster Gabriella Blum och Sofia Knese.

Sedan höstterminen har alla elever i årskurs två på grundskolorna i Svalövs kommun medverkat i projektet Tvåornas kör.

Projektet har genomförts av Kulturskolan i Svalöv i samarbete med grundskolorna, med stöd från Kulturrådets utvecklingsbidrag för kulturskolor.

Under lördagen den 22 april var det äntligen dags för gemensam konsert i Heleneborgshallen i Svalöv. Förväntansfulla ställde de närmare åttio barnen upp på rad framför orkestern som bestod av samtliga lärare från Kulturskolan.

- Är det någon som känner sig lite nervös? frågar musikläraren Sofie Knese och några barn skruvar på sig och räcker upp handen. Men Sofie försäkrar dem om att de är väl förberedda och kan känna sig lugna.

När klockan blivit två var läktaren fullsatt av familj och vänner till de medverkande barnen och konserten kunde börja. Åtta låtar i olika stilar, på både svenska och engelska framfördes med mycket energi och sångglädje.

Tvåornas kör startades på Malmö kulturskola 2011 och har sedan dess utvecklats och spridits över stora delar av Sverige. Låtarna är skrivna för att passa elever i årskurs två och texterna handlar bland annat om barns rättigheter, hur människokroppen fungerar eller om vokalerna.

Efter konserten berättar Kulturskolans lärare Gabriella Blum och Sofie Knese om hur arbetet
med projektet fungerat:

- Vi är så glada och nöjda över hur samarbetet med skolorna fungerat, och det har varit så roligt att träffa barnen och se hur de har växt med uppgiften över tid, säger Sofie.
- Sedan är det också väldigt roligt att de får tillfälle att möta alla de olika instrumenten som man kan lära sig på Kulturskolan, inflikar Gabriella.

De olika skolorna har fått ett antal besök av Kulturskolan under läsåret. Tillsammans med tvåorna har sånger och rörelser övats in, och mellan besöken har eleverna haft möjlighet att öva till videoinspelningar, både i skolan och i hemmet.

- Nu hoppas vi att Tvåornas kör kan bli en återkommande tradition, så att alla kommunens barn får möjlighet att uppleva detta. Det var så härligt att se så många stolta barn och föräldrar som lämnade Heleneborgshallen efter konserten, säger Gabriella.