Artikeln publicerades 28 juni 2023

Svalövs kommun är bästa e-handelskommunen i Skåne & näst bäst i Sverige

Varje år rankar Svea Bank vilka kommuner som är de bästa kommunerna att bedriva e-handel i och i år landade Svalövs kommun på en hedrande andraplats i Sverige och med det överlägset bäst i Skåne.

Svalövs kommun går mot strömmen

E-handeln beskrivs annars som en bransch i kris där maj månad påvisade de sämsta resultaten på nästan 15 år med en minskad omsättning på nästan 12% jämfört med samma siffror från förra året. Stora beteendeförändringar kopplade till en försvagad krona och överlappande kriser tros vara de största orsakerna till branschens nedåtgående trend. Men mitt i krisen dyker det upp olika trendbrott och där sticker verkligen Svalövs kommun ut.

I Svalövs kommun vågar e-handlarna satsa och det startas i genomsnitt 0,6 e-handelsföretag per 1000 invånare i kommunen. Det placerar Svalövs kommun på en hedrande andraplats i Sverige, strax efter värmländska Forshaga kommun. Och det gör Svalövs kommun till Skånes absolut bästa e-handelskommun enligt Svea Banks undersökning.

- Vi är mycket glada över att se att den satsning vi haft på att utveckla företagsklimatet också visar på att det är gynnsamt för exempelvis e-handelsföretag att vara verksamma i Svalövs kommun. Att vi dessutom kvalificerat oss som en av de bästa kommunerna i Sverige kan tyda på goda förutsättningar och ett gynnsamt geografisk läge för e-handelsföretag, säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Största ökningen i landet

Att fler satsar på e-handel i Svalövs kommun är tydligt då kommunen även gör bland de största förflyttningarna på listan över bästa e-handelskommuner. Förra året placerade sig nämligen Svalövs kommun på en blygsam 130:e plats, alltså en förflyttning med 128 placeringar.

Top10 på listan över bästa e-handelskommuner

Här är listan på de 10 främsta e-handelskommunerna i Sverige 2023.

1. Forshaga 0,691 (206)

2. Svalöv 0,622 (130)

3. Tibro 0,614 (93)

4. Sigtuna 0,598 (17)

5. Sollentuna 0,590 (4)

6. Sundbyberg 0,573 (2)

7. Hultsfred 0,569 (55)

8. Lilla Edet 0,554 (61)

9. Åstorp 0,551 (13)

10. Upplands Väsby 0,548 (15)