Artikeln publicerades 3 oktober 2023

Öppet hus på Svalöfs gymnasium

Lördagen den 7 oktober mellan klockan 10 och 14 är det öppet hus på Svalöfs gymnasium. Alla intresserade är välkomna när skolans elever och personal visar djurstallar, körbanor, verkstäder och andra undervisningslokaler. Det blir även en liten höstmarknad, 25-årsjubileum med musikunderhållning och prova-på-aktiviteter för hela familjen.

Till hösten 2024 startar Svalöfs gymnasium ett nytt lärlingsprogram, Naturbruksprogrammet Lantbruk samt en ny profil på Naturvetenskap- och Samhällsvetenskapsprogrammet, Hållbar utveckling.

I huvudbyggnaden finns det allmän information att få om alla våra utbildningar på glastorget. Naturbruksprogrammet inriktning djurvård visar sin undervisningsyta och berättar om programmet.

Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet presenterar våra nya utbildningar med fokus på hållbart samhälle. Besökare får även ta del av fysikexperiment och eleverna berättar om sin resa till Auschwitz-Birkenau.

På våning tre kan man bland annat testa sitt blodtryck eller testa sina kunskaper i en tipsrunda när vård och omsorgsutbildningen visar sina lokaler och sitt undervisningsmaterial.

Även vuxenutbildningen Naturbruk är på plats och informerar om sina utbildningar inom djurvård och lantbruk, information om utbildningarna finns även på Västerhus.

Utanför huvudbyggnaden kommer det att finnas en liten höstmarknad framför huvudentrén. Lokala mathantverkare och producenter kommer att vara på plats och sälja bland annat pumpor, kakor och godsaker, samt honung.

På Söderhus kommer Fordon- och transportprogrammet, inriktning personbilsteknik kommer det att finnas stationer där man kan prova olika saker, skruva av tändstift till exempel. I verkstaden kommer det att råda full aktivitet med elever som mekar med bromsar och motorer. På plats visas även en elbil.

IM-programmet kommer att anordna tillverkning och flygning av pappersplan samt tävling med priser.

El-och energiprogrammet inriktning elteknik visar sina kopplingsväggar. Den lille elektrikern finns att prova på för barn

På Västerhus kommer Naturbruksprogrammet djurvård att visa veterinärkliniken, smådjursstallet och djurparken. Det blir agilityuppvisning och visning av Hundens hus.

I djurparken kan man se alla djur och få information om alla arter, de yngsta besökarna kan få en ansiktsmålning. Programmet Skog, mark och djur anordnar en tipsrunda för barn och säljer bi-hotell som faktiskt gynnar bina.

Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk anordnar traktoråkning för barn, visar tröska, såmaskin och traktorer på gårdsplanen, visar redskap och service i verkstaden samt informerar om utbildningen.

Naturbruksprogrammet inriktning hästhållning lärling kommer att hålla i hästskokastning och quiz om djurfoder. Här kommer dte även att finnas information om inriktningen lantbruk.

I kostallet kan man få se kalvarna, spana in mjölkroboten och få information om hur eleverna tar hand om mjölkproduktionen.
Även fårstallet håller öppet.

Fordons- och transportprogrammet, inriktning yrkesförare firar 25-årsjubileum i år och har Lucy´s på besök med sin foodtruck. De 25 åren firas även med musik när countrytrubaduren Martin Nilsson tar sig an uppdraget "25 låtar med Martin". Det blir även tillfälle att hissas upp i kran, se lastbilar och andra fordon. I år kommer också MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Räddningstjänsten att vara på plats. Vill man prova på att köra en viltsimulator, finns det tillfälle för detta också.

Verksamhet kommer även att vara igång i truckhallen.

På Bygg- och anläggningsprogrammet kan man få prova på att köra grävmaskin med aktiviteten "doppa bollen i röret" och för de minsta finns en elgrävare att testa. Även försäljning av jakttorn.

På Ring Knutstorp i Kågeröd där Svalöfs gymnasium har egna lokaler för eleverna som går Fordons- och transportprogrammet inriktning tävlingsteknik, kan besökare träffa vårt väloljade arbetslag, prata om utbildningen med både personal och elever, se på våra fina verkstadslokaler, följa elevteam när de arbetar i verkstaden och titta på det traditionella Höstracet som pågår hela dagen på Ring Knutstorp - Sveriges roligaste skolgård.

I huvudbyggnaden serveras det ärtsoppa eller pastasallad samt kaffe och frallor.
Lärare, elever, studie- och yrkesvägledare samt övrig personal finns på plats på alla ytor för svara på frågor om utbildningarna.

Varmt välkomna!