Artikeln publicerades 16 april 2024

Arkitektritad rastplats invigs i Stenestad

Under våren har studenter och lärare på Lunds Tekniska Högskola arbetat för att ta fram en arkitektritad rastplats i Stenestad längs med Cykelleden Skåne.

Samarbetet har resulterat i en platsspecifik rastplats längs Cykelleden Skånes etapp Klippan-Röstånga på delled 102 och blir en allmän plats för alla att nyttja.

- Jag tycker det är oerhört stimulerande att jobba med dessa kreativa studenter. Allt från deras syn på arkitektur och av omgivande natur men också tankar kring människans behov hur lekfullhet och inspiration kan "byggas in", säger Martin Björklund, Arknat.

Under vårterminen har studenter och lärare jobbat med design och prefabricering av den nya platsen utanför Stenestad på Söderåsen. För studenterna ger denna kurs värdefull erfarenhet kring praktisk träbyggnation och att skapa en plats för samvaro och vila och att inspirera fler att ge sig ut i naturen.

- När vi blev kontaktade gällande att skapa en rastplats med väderskydd i Stenestad blev vi väldigt glada. Roligt att förbipasserande cyklister kommer stanna upp en stund, men framför allt tror och hoppas vi att även boende i Stenestad kommer få användning för platsen och kan se det som en ny mötesplats i området, säger Nellie Stenvall, planarkitekt på Svalövs kommun.

ArkRest är ett samarbete mellan Region Skåne, Stiftelsen Skånska Landskap, Svalövs kommun, Sparbanken Skåne, LTH och Arknat.

Invigning av rastplatsen sker på plats den 19 april klockan 14.00.

Adress: Stenestad 2433, vid fotbollsplanen längs med Stenestadsvägen
Koordinater till rastplatsen: 56.056016, 13.104412

Välkommen att vara med på invigningen!