Artikeln publicerades 15 februari 2021

Mildare väder - var försiktig på isarna!

Isen lockar just nu många men ta det försiktigt. Ge dig aldrig ut på isen utan rätt kunskap om säkerhet på is. Kontrollera alltid isens tjocklek, ha rätt utrustning och ge dig aldrig ut ensam.

Skåne har haft en kallare vinter än på många år. De senaste veckorna har vädret lockat många till friluftsliv vid och på naturisar (havet, sjöar, dammar och åar). Mildare väder är nu på ingång och plusgrader gör att isen försvagas snabbt. Särskilt känsliga ställen är nära strömt vatten, till exempel vid sund och bäckar, men också under broar, i vass och längs stränderna.

Svalövs kommun kan inte garantera att naturisarna är lämpliga att vistas på. Vi vill påminna om det personliga ansvaret och riskerna med att beträda isarna. Tänk på det här om du planerar ge dig ut på en naturis:

  • Ha med dig sällskap.
  • Packa isdubbar, räddningslina och ombyte.
  • Barn ska alltid ha vuxet sällskap på isen.

Testa alltid isens tjocklek med hjälp av ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnis kännetecknas av att den är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.

Mer information om säkerhet på isen hittar du här:
issakerhet.se/sakerhet-på-is/
Säkerhet på isen (Din säkerhet)

Var rädd om dig - ta det försiktigt på isen!