Artikeln publicerades 23 mars 2021

Delta i Earth Hour!

Lördagen den 27 mars kl. 20.30-21.30 släcker vi för vår enda planet. Svalövs kommun är en av över 200 av Sveriges kommuner som deltar i Earth Hour. Släckningen sänder en viktig signal för klimatet och den biologiska mångfalden. Var med du också!

Miljontals människor släcker ljuset över hela världen i en manifestation för klimatet. Genom att släcka ljuset under en timme sänder du en signal till världens makthavare att de ska våga fatta beslut som krävs för en hållbar framtid.

I samband med Earth Hour 2021 är en viktig del att alla kan vara med och göra stor skillnad för planeten genom små och stora förändringar i sin vardag. Årets tema för Earth Hour är därför ”Är du med? släck för vår enda planet”. WWF Sverige har tagit fram 50 konkreta förändringar för privatpersoner att anta, allt från att släcka på Earth Hour, till att sätta lock på kastrullen och återvinna de dolda batterierna.

Läs mer om Earth Hour 2021

Fakta Earth Hour:

Förra året, 2020, deltog 190 länder och territorier, vilket är rekordmånga. Av totalt 290 deltog 211 av Sveriges kommuner (73%). Trots pandemin var det en ökning av antalet kommuner som arrangerar Earth Hour under hela helgen eller veckan – 62 kommuner. År 2019 deltog 188 länder och 260 svenska kommuner (ca 90%) varav 44 kommuner drev Earth Hour under flera dagar. Så många som 36% av svenskarna antingen släckte eller deltog i annan Earth Hour-aktivitet och drygt 46% blev inspirerade att införa hållbara vanor i sin vardag under kampanjen år 2019.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över två miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för femtonde gången. Att släcka ljuset är en symbolhandling för att visa att vi tar klimatfrågan och den minskade biologiska mångfalden på allvar och en aktivitet som människor kan utföra i alla länder, även där inte det är tillåtet att utföra klimatstrejker eller andra aktiviteter som upplevs ifrågasätta regimer.