Artikeln publicerades 26 april 2021

Nu ska Familjen Helsingborg bli SMART:are

Att man blir smartare tillsammans med andra har kommunerna i Familjen Helsingborg tagit vara på. Nu ska de elva kommunerna arbeta med smarta och hållbara lösningar som möter flera av de stora utmaningar som kommunerna står inför.

Klimatförändringar, digitalisering och urbanisering är stora utmaningar som alla kommuner står inför. Tillsammans ska de elva kommunerna i Familjen Helsingborg sätta mål för hur utmaningarna ska bemötas på lokal nivå. Det kan handla om allt från bevattning av kommunens parker till hur skolbarn med hjälp av digitalisering ska röra på sig mer.

Samarbete kring testbäddar och teknikutveckling ska leda fram till en hel katalog av möjliga åtgärder för hur kommuner kan bli smartare.

– Detta är ett utmärkt projekt att göra inom ramen för Familjen Helsingborg. En stad har en lösning, en annan stad har en annan lösning på samma problem. Jag ser framemot många oväntade samarbeten utanför kommunhusen också, med näringsliv, akademi och invånare, säger Christin Zachrisson, projektledare för SMART Stad.

Arbetet kommer ledas av en projektledare som finns på plats i Ängelholms kommun. Projektet drivs inom ramen för familjen Helsingborg. Projektet ska vara klart om ett år.

Kommunerna som ingår i familjen Helsingborg är Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

Tre SMARTA stad-projekt

  • Smart mat i Helsingborg: ”SmartMat Hbg” är ett projekt inom Helsingborgs stad där målet varit att halvera matsvinnet och öka andelen klimatsmart mat på sina skolor. Resultatet blev att de mellan åren 2017 och 2020 halverade matsvinnet i Helsingborgs stads skolor. Totalt minskade matsvinnet med närmare 120 ton mat om året.
  • Smarta bevattningssensorer: Flera städer har infört smarta sensorer i planteringar och vid annat som behöver bevattnas. Sensorerna känner av när växtligheten behöver vatten och hur mycket som behövs. Ett automatiskt bevattningssystem startar och ger då rätt mängd vatten vid rätt tillfälle. På så sätt sparas vatten, energi och växtligheten får precis den mängd som behövs.
  • Smarta lås: I Stockholm har hemtjänsten genomfört en projekt som heter Smarta lås. Nyckelhanteringen var mycket resurskrävande och skapade extra restid och transporter. Genom att sätta in ett smart lås som ger rätt behörighet till rätt utrymme i rätt tid behövs enbart en nyckel som laddas med information varje morgon. Detta ökar säkerhet, minskar stress och onödiga resor.