Artikeln publicerades 5 juli 2021

Mitt första sommarjobb

Suzanna och Thea diskuterar morgonens jobb vid jobbtorget på AME.

Suzana Majetic (t.v), arbetsmarknadskonsulent, och Thea Hedin står vid AME:s jobbtorg och går igenom några av morgonens nyinkomna jobb.

Thea Hedin fyller snart sexton år och hon testar på arbetslivet för första gången. Hon är en av 58 ungdomar som fick ett av kommunens sommarjobb i år och just Theas arbetsplats är på arbetsmarknadsenheten (AME) i Svalöv.

Thea, berätta vad du gör på ditt sommarjobb?
- Jag hjälper till med enklare administrativa sysslor. Bland annat arbetar jag med arkivering samt sortera och strimla dokument för verksamheterna ekonomiskt bistånd och AME. Jag har också skrivit på mitt eget CV, men även hjälpt till med andras CV.

Vad är det roligaste med sommarjobbet?
- Jag tycker det har varit kul att komma in i en verksamhet för att se hur det fungerar. Innan har man inte haft så mycket koll. Men en inblick i hur det funkar har varit bra.

Hur ser en arbetsdag ut?
- Oftast kommer det nya jobb varje morgon och då börjar jag med att leta upp dessa så jag kan uppdatera vårt jobbtorg här i lokalen. Eftersom vi inte har någon drop-in just nu så sammanställer jag också jobben och skickar vidare till min handledare, som sedan skickar vidare via vårt digitala system till arbetssökande. Sedan är det lite dag till dag vad det finns att göra. Vissa dagar har jag suttit med CV-dokument, då det har varit prio ett, och andra dagar har det varit andra administrativa sysslor.

Thea börjar morgonen med att kollar vilka ny jobb som kommit in.

Hur lång är en arbetsdag för dig?
- Den är fyra timmar. Jag börjar klockan åtta och slutar klockan tolv och det är varje dag under sommarjobbsperioden, som totalt är på tre veckor.

Vilken erfarenhet tar du med dig från sommarjobbet?
- Jag skulle säga att det är att få komma in och se hur en verksamhet fungerar. Att få var med på möten och ta del av olika ärenden är jättelärorikt.

Vad har du för planer till hösten?
- Jag har sökt till Natur på Procitivas i Lund.

Vad är drömmen, vad vill du bli?
- Jag har faktiskt ingen framtidsbild klar. Därför tänkta jag att jag väljer natur, så att jag kan välja lite vad jag vill sedan. Förhoppningsvis har jag kommit fram till något under mina tre åren på gymnasiet. Planen är att läsa vidare på högskola, men jag vet inte riktiga vad just nu.

Suzana Majetic är arbetskonsulent och tillsammans med kollegorna på arbetsmarknadsenheten ansvarar de för sommarjobben som förmedlas till ungdomarna i kommunen.

Har det varit svårt att anordna sommarjobbsplatser med anledning av coronapandemin?
- Vi tappade ett antal platser inom äldreomsorgen samt gata och park, jämfört med tidigare år utifrån restriktionerna. Men genom att kompenserat detta inom andra områden har vi ändå lyckats få till fler sommarjobb i år.

Hur många sommarjobb erbjöd kommunen i år?
- Vi har 50 platser. Sedan har vi fått extra medel via en satsning från regeringen via Arbetsförmedlingen, vilket gjorde att vi kunde utöka antalet platser till totalt 58 sommarjobb. Men det normala är att vi har 50 platser till ungdomarna varje år.

Inom vilka yrkesområden är det som sommarjobben finns?
- Det är framförallt inom kommunens barnomsorg, kostverksamhet och städverksamheten. Det som skiljer sig lite från tidigare år är Theas plats här hos oss på AME. Normalt har vi inte haft sommarjobbarare. Men vi på AME vill föregå med gott exempel och också hjälpa till när vi tappade platser inom andra yrkesområden.

Var det många sökande?
- Det har varit ett ganska högt tryck på sommarjobben. Vi fick in cirka 160 ansökningar, varav 126 var kvalificerade för en plats. Vi får också ganska många som söker från andra kommuner men de räknas inte med när utlottningen av sommarjobben sker. Man ska vara folkbokförd i kommunen och vara född 2004 samt 2005 för att få möjligheten.

Hur är själva upplägget för sommarjobben?
- Det är två perioder totalt och varje period varar i tre veckor. Den först är igång och nästa period kommer igång den 19:e juli. Då är det många platser inom verksamheterna städ och kost men även inom barnomsorgen.

Ni planerar eventuellt för en tredje period?
- Ja, precis. Utifrån de extra medel vi fått från regeringen har vi kanske möjlighet att tillsätta några ytterligare ungdomsjobb till hösten. Detta beror lite på hur många arbetsplatser vi har som kan ta emot. Dessa jobb riktar sig främst till ungdomar som har avslutat sina studier på gymnasiet eller är aktuell för kommunens aktivitetsansvar.

Avslutningsvis, hur känner du att det gått i år?
- Det har gått bra och vi är oerhört tacksamma att kommunens verksamheter, trots pandemin, har kunnat ta emot sommarjobbare. Så stort tack till alla chefer och handledare för att ni ställt upp för kommunens ungdomar även i år.