Artikeln publicerades 9 maj 2023

Pusselbitarna på plats inför Temadag Seniorhälsa

Eva Granvik och Anna Helkama-Rågord planerar inför temadagen.Förstora bilden

Eva Granvik (t.v) och Anna Helkama-Rågård går igenom programmet för temadagen så att allt är klappat och klart.

I dag tittar vi in i anhörigstödets lokaler på Svalegatan 4B i Svalöv och här är Eva och Anna i färd med att lägga sista handen på de sista pusselbitarna så att allt är på plats inför den stundande föreläsningsdagen.

Eva Granvik är demenssjuksköterska och Anna Helkama-Rågård är anhörigstödjare och tillsammans ansvarar de för kommunens anhörigstöd. En verksamhet som vänder sig till kommuninvånare som hjälper, stöttar eller vårdar en familjemedlem, vän eller granne på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning.

Den 26 maj arrangerar de en temadag på ämnet seniorhälsa i lokalerna på Svalegatan.

Till vem vänder sig temadagen?

— Till alla vuxna egentligen. Det är kanske så att man inte är äldre själv men man har en förälder eller släkting som till exempel har kognitiv svikt eller lider av psykisk ohälsa. Då kan det vara bra att känna till vår verksamhet och vilken hjälp man kan få från oss och kommun, säger Eva Granvik.

Kan ni kort beskriva temadagen?

— Fokus är på vilken hjälp vi erbjuder från kommunen och Vårdcentralen. Man får också lära sig mer om vårt anhörigstöd och vi kommer att prata om demenssjukdom och psykisk ohälsa, säger Anna Helkama-Rågård.

Och Eva fyller i:

— Från de äldre får vi ofta önskemål om digital hjälp, så det blir föreläsning om digitala hjälpmedel i hemmet. En God man och förvaltare kommer också hit och berättar om hur detta funkar.

Varför blev det just en temadag?

— Vi funderade på en mässa men det är inte utrymme för det just nu. Så därför valde vi föreläsningsvarianten i år. Fördelen med detta upplägg är att vi kan fokusera på färre men mer specifika ämnen, säger Anna.

Vad vill ni att besökarna tar med sig från temadagen?

— Ett syfte är att göra reklam för vår anhörigverksamhet och att de vet vem de ska kontakta när behovet uppstår. Att vi finns och att det bara är att kontakta oss. Vi är liksom inte farliga, säger Eva med ett leende.

— Och sedan vill vi också tillsammans med besökarna officiellt inviga våra nya lokaler här på Svalegatan, vilka är perfekta för verksamheten. De är på första plan och tillgängliga samt på en neutral plats. Det är inte inne på ett äldreboende eller i kommunhuset, tillägger Anna.

Temadagen är fredagen den 26 maj mellan klockan 9.30 och 15.15 och det är begränsat antal platser som gäller i lokalen.

— Det är först till kvarn som gäller. Så tipset är att vara ute i god tid med sin anmälan. Sista anmälningsdag är den 17 maj, säger Eva.

Anna skjuter snabbt in:

— Och i anmälan är det viktigt att berätta om man bara vill vara med på någon av våra tre föreläsningsblock eller om man vill delta på alla.

Då tackar jag för pratstunden och önskar er lycka till?

— Tack så mycket och så hoppas vi det blir fullsatt här i vår nya fina lokal, säger Eva.

Text och foto: Daniel Henriksson