Artikeln publicerades 4 juni 2024

Solgården firade 55 år med grillfest

Foto på Pia, Jeanette och Åsa i förgrunden med festdeltagarna vid långborden i bakgrunden.Förstora bilden

Enhetschef Pia Malmgren (t.v) och undersköterskorna Jeanette Eriksson (mitten) och Åsa Liljedahl (t.h) var mycket nöjda med festligheterna och uppslutningen vid de dukade långborden i Solgårdens restaurang.

Med anledning av det är 55 år sedan Solgårdens särskilda boende öppnade dörren för verksamheten firade hyresgäster, anhöriga och personal lite extra med grillfest under torsdagskvällen förra veckan.

Strax innan det var dags för gästerna att ta del av buffén fick jag en lite pratstund med enhetschef Pia Malmgren och undersköterskorna Jeanette Eriksson och Åsa Liljedahl.

Pia, varför firar ni detta?

— Det är viktigt för det sociala för våra äldre här på Solgården. Att det får tillfällen att umgås med varandra och sina anhöriga. Vi Silviahemscertifierade verksamheten förra året och just sociala aktiviteter är en av hörnstenarna i Silviahemsfilosofin. Förslaget till just grillfest kom från personalen. De tyckte vi kunde passa på att fira våra 55 år lite extra med helgrillad gris. Det tyckte jag var en utmärkt idé plus att vi får anledning att också fira in sommaren.

Det är undersköterskorna Jeanette och Åsa som under en månads tid planerat och hållit i alla trådarna som nu knyter samman säcken i och med festdagen.

Varför blev det just tema grisfest?

— Jag och Jeanette satt och pratade en dag om vad vi skulle kunna tänkas hitta på och jag önskade att vi kunde ha en grisfest igen, likt den vi hade innan pandemin, säger Åsa Liljedahl.

— Ja, tänkte jag. Jag har ju lite kontakter på vem som skulle kunna hjälpa oss att grilla, så jag ringde direkt, berättar Jeanette Eriksson.

Jeanette och Åsa berättar att de varit igång sedan halv tolv med förberedelserna inför kvällen. Gästerna anlände 17.30 och då bjöds det på välkomstdrink, snacks och mingel.

Foto på Karin, Sol-Britt med dottern Anna, när de lyfter glasen i en gemensam skålFörstora bilden

Vännerna Karin Johansson, 98, och Sol-Britt Jönsson, 78, eller ”radarparet” som Sol-Britts dotter Anna gärna kallar dem, njöt och hade det trevligt under 55-års firandet.

— Nu är det snart dags för huvudbuffén som består av helgrillad gris, potatissallad, äpplemos och grönsallad samt ett underbart gott foccaciabröd som våra fantastiska kollegor i köket har bakat, säger Jeanette.

— Köket får vi absolut inte glömma att nämna för det är ett fantastiskt samarbete vi har med dem. Utan köket hade det inte fungerat när vi ställer till med festligheter här på boendet, tillägger Åsa.

Vad händer mer under kvällen?

— Efter buffén blir det efterrätt. Det serveras rabarberpaj med vaniljsås och till detta blir det kaffe och underhållning.

Hur många är det som deltar i festligheten?

— Vi har dukat långbord för cirka 60 personer och det är nästan fullt i matsalen. Men de hyresgäster som inte vill eller kan vara med i matsalen får givetvis serverat festmåltiden uppe hos sig i sin lägenhet, säger Åsa.

Då får jag önska er en fortsatt trevlig kväll!

— Tack så mycket. Ja, det ska bli kul, svarar Jeanette.

Och Åsa skjuter snabbt in:

— När det väl är kväll och dags att gå hem är man alltid väldigt trött men man är också så himla nöjd över att brukarna haft det bra och är nöjda och glada och att det blir ett gemensamt minne för oss alla.

Pia, du får också skynda dig att hugga in i buffén innan den tar slut!

— Ja visst, de måste jag ju, säger Pia med ett ljuvligt skratt.

Enhetschef, Pia Malmgren, skålar med de inbjudna gästerna.Förstora bilden

Enhetschef Pia Malmgren utbringar ett skål för alla gäster och anhöriga och önskar smaklig spis.

Grillmästarna för dagen vid sin grillstation med några nyfikna åskådare från Solgårdens boende.Förstora bilden

Grillmästarna för dagen var Viktor Larsson (t.v) och Bertil Larsson (t.h), tillika far och son. I cirka fem timmar och med stor omsorg grillades två smågrisar på vardera 21 kilo över öppen glödbädd.

Text och foto: Daniel Henriksson, Svalövs kommun.