Artikeln publicerades 18 oktober 2023

Utveckling det viktigaste för Lena

När Lena Hansson fick jobbet som rektor för Svalöfs gymnasium var uppdraget att bygga ut och utveckla skolan till en modern gymnasieskola. Nu går hon i pension och kan se tillbaka på 18 fantastiska år av ständig utveckling. När Lena började som rektor fanns det cirka 40 lärare, nu är personalstyrkan 130 personer.

Lena Hansson har jobbat 18 år som rektor på Svalöfs gymnasium. Nu går hon i pension och lämnar över rektorsuppdraget till Magnus Lindkvist. Foto: Åsa Meierkord

Lena Hansson har jobbat 18 år som rektor på Svalöfs gymnasium. Nu går hon i pension och lämnar över rektorsuppdraget till Magnus Lindkvist. Foto: Åsa Meierkord

Lena Hansson hade arbetat i många år som rektor och områdeschef i Helsingborg när hon sökte jobbet på Svalöfs gymnasium år 2005.

- Jag trivdes väldigt bra i Helsingborg, men min dotter började på Svalöfs gymnasium och när tjänsten som rektor dök upp så sökte jag den, uppdraget var väldigt intressant, berättar Lena.

Arbetsmiljöverket hade just inspekterat skolan och politikerna hade att välja mellan att lägga ned verksamheten på grund av alla brister eller satsa och bygga om och ut.
De valde att satsa och Lena Hansson fick uppdraget att leda förvandlingen.

- Jag berättade för dåvarande gymnasieförbundets chef om mina tankar och visioner och fick jobbet. Att just få vara med om att bygga upp en modern skola, med lokaler anpassade för den vision som jag tror på, det var väldigt spännande, säger Lena.

Arbetet med den nya pedagogiska visionen började direkt och 2007 var även till- och ombyggnaden klar. Mindre enheter, tydliga arbetslag, tydlig värdegrund med respekt för varandra var några av ledorden. Att få samsyn i hur undervisningskvaliteten kunde utvecklas var också ett viktigt arbete som inleddes.

- Jag formade självständiga arbetslag där lärarna jobbar väldigt nära eleverna och fattar beslut nära eleverna. Att skolan har en bra arbetsmiljö för alla, både lärare och elever har alltid varit väldigt viktigt för mig. Därför har vi bland annat gemensam matsal och inget personalrum.

Lena Hansson och hennes biträdande rektorer från åren på Svalöfs gymnasium. Foto: Åsa Meierkord

Lena Hansson och hennes biträdande rektorer från åren på Svalöfs gymnasium. Foto: Åsa Meierkord

Att ta över en så anrik skola som Svalöfs gymnasium innebar även att hålla en balans mellan gamla traditioner och nya. Det fanns många, fina traditioner som fortfarande lever kvar, som att fira Mårten gås och studenternas utspring. Andra traditioner mådde bra av att få nya ögon och perspektiv på sig.

- En tydlig värdegrund, allas lika värde, är något man måste jobba med hela tiden, säger Lena.

Kan du nämna något som du är extra glad eller stolt över efter alla dessa år?

- Att se elever som tidigare har haft en dålig erfarenhet av skolan komma till oss, börja trivas i skolan, få arbeta praktiskt, utvecklas och gå ut i världen med positiva erfarenheter. Jag är också stolt över att de tio biträdande rektorer som jag rekryterade under mina år - allihop började som väldigt duktiga lärare, blev arbetslagsledare och sedan biträdande rektorer, att de allihop är rektorer på olika skolor i dag och till viss del sprider det synsätt och den pedagogik vi har på Svalöfs gymnasium.

Nu lämnar Lena Hansson över rektorsuppdraget till Magnus Lindkvist.

- Det slog mig häromdagen att jag nu får samma fråga som jag brukar varna studenterna att de kommer att få, alla frågar ”Vad ska du göra nu?” Jag brukar säga att de ska ha några svar i beredskap om de inte vet riktigt vad de ska göra, men det behöver inte jag, säger Lena och skrattar.