Artikeln publicerades 16 februari 2024

Succé för traktorvecka i dimman

Många besökare kom till traktorutställningen på Västerhus.     Foto: Åsa Meierkord

Många besökare kom till traktorutställning på Västerhus. Foto: Åsa Meierkord

Svalöfs gymnasiums elever bjöd på en imponerande syn när drygt 30 traktorer kom mullrande ur dimman under torsdagskvällen. Många nyfikna åskådare tog sig till utställningen på Västerhus och många vinkade även till traktortåget när det rullade på slätten.

Nyfikna svalövsbor, föräldrar, elever och personal samlades på gårdsplan uppe på skoljordbruket för att beundra alla traktorer som både nuvarande och tidigare elever på skolan kört fram till utställningen.
På plats fanns en mängd olika traktorer både när det gäller årsmodell, typ, färger och hästkrafter. Bland andra var John Deere, New Holland, Fendt, Claas, Volvo och Deutz på plats.

Många av traktorerna tillhör APL-värdar där eleverna på naturbruk lantbruk gör sin praktik eller jobbar extra. Tack vare att APL-värdarna och arbetsgivarna lånar ut sina traktorer till utställning och tåg, är traktorveckan möjlig att genomföra.

Under eftermiddagen delades priser ut i kategorierna Finast traktor, Bäst puts och Fräschast veterantraktor.
Gustav Arnoldsson, lantbrukselev, vann i kategorin Bäst puts med sin lånade Case Puma 240.

- Jag fick hjälp av en kompis, men visst det tog ett par timmar att putsa upp den, berättar Gustav Arnoldsson.

Vinnaren i Fräschast veterantraktor blev Dennis Henriksson, transportelev, med sin Volvo BM 430 och Finast traktor togs hem av Elias Mårtensson, lantbrukselev, med John Deere 7710.

 

Först i tåget körde Axel Thostemar med en Deutz 7006 från 1975.

- Den är min brors, han köpte den för att köra djurvagn och den används fortfarande. Jag tycker att den är rolig att köra, den kräver ju en annan teknik och kunskap jämfört med de moderna traktorerna, säger Axel Thostemar.

Den mest udda traktorn på plats var en John Deere bandtraktor på 360 hästkrafter som eleven Linus Green hade fått låna av sin APL-värd Södra Sandby maskinstation.

- Den skumpar lite mer än en vanlig traktor när man kör på väg, men den kan dra vad som helst, säger Linus Green.

Starkast traktor i tåget var en John Deere 8400 på 400 hästkrafter utlånad från Ellenholm & Vadensjö som eleven Erik Jönsson körde. Det var första gången han körde i tåget.

- Det är väldigt kul. Inte bara för att vi gör något tillsammans på skolan, men också för att alla barn blir så glada och vinkar när vi kör förbi.

Stort tack till Arizon Maskin AB i Ekeby, OP System AB i Landskrona och Gunnar Nilsson AB i Åstorp som sponsrade med priser.

Se gärna fler bilder på vår facebooksida!