Artikeln publicerades 19 juni 2024

100-årsjubileum för Jordbrukets dag

Fr. v. Kronprins Gustaf Adolf med hustru Louise, Bonde Bondeson.

Fr. v. Kronprins Gustaf Adolf med hustru Louise, Bonde Bondeson.

Har ni någon gång undrat över stenen med de kungliga namnen i skolans park? Det är en minnessten från Jordbrukets dag som firades för exakt hundra år sedan. I Svalöfs gymnasiums arkiv finns material sparat från tilldragelsen, i form av foton, tidningsurklipp och festkommitténs protokoll. Tillsammans ger de en bild av evenemanget så klar som om man nästan deltagit själv. För att uppmärksamma hundraårsjubiléet bjuder vi några av dessa godbitar från arkivet.
I första delen får vi bakgrunden till arrangemanget.

Del 1: Dagens tillkomst :

För hundra år sedan, lördagen den 21 och söndagen den 22 juni, firades Jordbrukets dag i Svalöv, med festligheterna koncentrerade kring Sveriges Utsädesförening och Svalöfs lantmannaskola. Det blev en strålande folkfest, där solen sken över tillställningen åtminstone första dagen.

Jordbrukets dag tillkom på initiativ från jordbruksministern, landshövdingarna i alla Sveriges län, Hushållningssällskapet och diverse andra representanter för jordbruksnäringen. Avsikten var att uppmärksamma det svenska jordbruket på olika platser runtom i landet. I Skåne firades Jordbrukets dag bland annat i Skurup, Alnarp, Tomelilla och Svalöv. Svalöv var ett viktigt centrum för den svenska jordbruksnäringen och därför ansåg man det som självklart att Jordbrukets dag skulle firas här. En lokalkommitté bildades med ingenjör Bonde Bondeson som ordförande, agronom Erik W. Ljung från Sveriges Utsädesförening som vice ordförande och Gustaf Eliasson, föreståndare för Svalöfs lantmannaskola, som sekreterare.

 

Folksamling i parken vid Utsädesföreningen.

Folksamling i parken vid Utsädesföreningen.

Man satte samman ett digert program för två dagars festligheter, med utställningar, uppvisningar, musikunderhållning och inbjudna föredragshållare. Dessutom inbjöd man som hedersgäster landshövdingarna i Malmöhus och Kristianstad län, samt hertigen och hertiginnan av Skåne, inga mindre än kronprins Gustaf Adolf och hans hustru prinsessan Louise. Landshövdingarna kunde inte komma, men kronprinsparet kom och bevistade hela första dagens program.

Kommittén utnyttjade sitt omfattande kontaktnät inom Skånes lantbrukskretsar för att väcka uppmärksamhet för tillställningen runtom i bygden. Man satte även upp affischer på allmänna platser som till exempel järnvägsstationer. Kampanjen lyckades, stora skaror lockades till Svalöv de två dagarna festen pågick. Uppskattningar i pressen på måndagen efter gjorde gällande att det varit två- till tretusen personer på plats vardera dagen, vilket ansågs som en succé.

Hela evenemanget bekostades med entréavgifter, biljetterna kostade en krona för vuxen och 25 öre för barn. Kompletterande intäkter kom från försäljning av festskriften Jorden och från försäljning av tombolalotter.

Del 2: Kronprinsparets besök

Kronprins Gustaf Adolf och hans hustru prinsessan Louise bevistade Jordbrukets dag-festligheterna i Svalöv på lördagen den 21 juni 1924. De anlände i bil till Utsädesföreningens park strax före klockan två, där de togs emot av en hurrande folkmassa och hälsades välkomna av festkommittén med ordförande Bonde Bondeson i spetsen.

Efter tal och föredrag i parken fick kronprinsparet en visning av Sveriges Utsädesförenings lokaler och utställningar, varefter kosan styrdes mot Per Bondessons lantbruksaktiebolags gård. Där tog agronom Lennart Bondeson med fru emot, och de kungliga fick bese gårdens stora samling av priser och pokaler samt fick en demonstration av några av de finaste avelsdjuren. Särskilt utmärkte sig en ”svinmamma av ädel härstamning med icke mindre än 12 stycken de allra som näpnaste 10 dagars grisar” (Landskronaposten 1924-06-23, s. 6).

När besöket hos Bondessons var till ända drog följet vidare till Fridhem och lantmannaskolan. Här bjöds kronprinsparet på en visning av folkhögskolans lokaler, och man besökte den stora hemslöjdsutställningen på lantmannaskolan. I samband med detta bjöds också på kaffe och spettekaka. Här blev också tillfälle till fotografering av prinsen och prinsessan på lantmannaskolans trappa, omgivna av representanter från Malmöhus läns hembygdsförening klädda i skånska häradsdräkter.

Eken planteras vid den signerade stenen, valvet i bakgrunden står kvar än i dag, liksom eken som vuxit till sig under de här hundra åren.

Eken planteras vid den signerade stenen, valvet i bakgrunden står kvar än i dag, liksom eken som vuxit till sig under de här hundra åren.

Entrébiljett

Entrébiljett

Folkdansuppvisning i lantmannaskolans park.

Folkdansuppvisning i lantmannaskolans park.