- Startsida
- Bo, bygg & miljö
- Natur- och vattenvård
Natur- och vattenvård
Naturen har stor betydelse för Svalövs kommuns attraktivitet och identitet. Att bo nära naturen är ett viktigt skäl för att flytta eller återvända till kommunen.
Naturen och den biologiska mångfalden är basen för allt liv och kommunens viktigaste resurs. Den producerar tjänster som vi alla är beroende av. Dessa ekosystemtjänster måste vi värna, vårda och visa så att de finns kvar för kommande generationer.
Naturen är en viktig bas för näringarna jord- och skogsbruk. Dessa näringar både ha varit, och är alltjämt med och skapar många av de natur- och kulturvärden som finns i kommunen idag i forma av naturbeten och ädellövskogar.
I Skåne och i Svalöv finns en artrikedom av djur, växter och svampar som saknar motsvarighet på annat håll i Sverige.
Skälet till det är att kommunen ligger i en geologisk gränszon där kalkrika bergarter möter det sura urberget. Här möts sydliga och nordliga växt, svamp och djurarter. Stor artrikedom finns i ett stort antal livsmiljöer. Landskapet är tredelat med slätt i söder, mellanbygd norr om Svalöv och skogsbygd på Söderåsen
Svalövs kommuns naturvårdsprogram
Svalövs kommun har ett antagit naturvårdsprogram och syftet med programmet är att:
- Beskriva värdefulla natur- och kulturmiljöer i Svalövs kommun.
- Vårda, skydda och utveckla värdefulla natur- och kulturmiljöer på landsbygden och i tätorterna.
- Vara ett kunskapsunderlag i den fysiska planeringen, vid exploatering, bygglovsärende och vid miljökonsekvensbeskrivningar.
- Vara ett kunskapsunderlag för förskola och skolans uteundervisning.
- Visa kommuninvånarna och besöksnäringen var man hittar värdefulla natur- och kulturmiljöer.
- Öka och sprida kunskap om biologisk mångfald, ekosystemtjänster, grönstruktur och landskapskonventionen.
Naturvårdsprogrammet
Naturvårdsprogrammet består av två delar där del 1 Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster. beskriver vilket ansvar kommunen har för att hejda förlusten av biologisk mångfald och hur kommunen kan värna, vårda och visa natur- och kulturvärden i Svalövs kommun.
I del 2 Pdf, 14.5 MB, öppnas i nytt fönster. av naturvårdsprogrammet beskrivs 51 områden med höga natur- och kulturvärden. Tätorternas natur är också beskrivna i denna del.
Naturvårdsprogrammet - digitalt
Naturvårdsprogrammet finns tillgänglig digitalt. Du kan se det i ett kartlager i din webbläsare genom denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom appen Avenza Maps.
Följ instruktionerna nedan för att ladda ner appen och kartlagret med naturvårdsprogrammet:
- Installera Avenza Maps, https://www.avenzamaps.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på lämplig mobil enhet med GPS. Lägst Android 8 eller iOS 13. Laddas ner utan kostnad från AppStore (Apple eller Google).
- Öppna appen Avenza Maps - ignorera Kom igång-instruktioner osv.
- Importera karta till appen: Tryck på +-tecknet i övre menyn för Kartor (iPhone/iPad) / på +-ikon nere till höger (Android).
Enklast är att importera kartan med QR-kod, tryck på ikonen till höger om ”Importera karta” och rikta kameran mot QR-koden (QR-läsare måste finnas och appen ha åtkomst till kameran).
Alternativt ”Klicka för att ange en kartas webbadress” och skriv:
https://www.dropbox.com/s/e7pba5w5y37o6ag/svalov.pdfmaps?dl=1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tryck sedan på ”retur-pilen” för att öppna länken.
- Nu laddas karta med 50 infopunkter ner till din mobil. Appen måste vara aktiv under inladdningen som tar max någon minut beroende på hårdvara och uppkoppling. Importerade kartor hamnar i foldern ”Svalöv” (högst upp). Öppna foldern ”Svalöv” - status på kartladdningen visas. Klicka på kartbilden när den laddat klart så öppnas kartan och infopunkterna laddas in vilket visas med ”Laddar” nere i vänstra hörnet. Även detta tar någon minut tills de 50 punkterna visas. Internet-koppling behövs inte när kartan väl är inladdad till din mobila enhet.
- Kartan visas med din position som en blå cirkel (kan ta lite tid innan GPS-en stabiliserar sig).
- Infopunkter visas med röda "ploppar". Tryck på "ploppen" så visas hela titeln. Stäng titeln genom att trycka på den. Mer info visas genom att trycka på pilen (Android) eller texten (iPhone/iPad):
Beskrivning
Webblänkar (toucha på befintliga URL-länkar, finns ibland även i Beskrivningen)
Foton (på ett fåtal punkter) - Fler funktioner finns som att ta egna foton, mäta avstånd, spela in GPS-spår, visa koordinater, skapa/redigera infopunkter, exportera infopunkter med mera.
Se https://www.avenzamaps.com/maps/features.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. - Avenza Maps är gratis. Max 3 kartor kan samtidigt vara importerade utan att betala. Importerade kartor tas bort genom att dra från högerkanten på raden med kartikonen.
Riktlinjer för biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Riktlinjer för biologisk mångfald och ekosystemtjänster antogs av kommunstyrelsen i Svalövs kommun 2024-03-11.
Riktlinjerna syftar till att visa hur verksamheter och bolag inom kommunen ska arbeta med att ta hänsyn till och förstärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster i den fysiska planeringen, i genomförandet och i förvaltningsskedet.
Riktlinjerna ska vara en hjälp för att förtydliga vad begreppen biologisk mångfald och ekosystemtjänster innebär både för kommunens egna verksamheter och för externa intressenter såsom konsulter, byggföretag och allmänhet.
Riktlinjerna är också ett viktigt stöd för kommunens arbete med klimatanpassning.
Riktlinjer för biologisk mångfald och ekosystemtjänster finns tillgängliga här Pdf, 10.7 MB, öppnas i nytt fönster.
Invasiva arter
Under växtperioden frodas det i våra trädgårdar och ute i naturen. Tyvärr kan det ibland bli lite för mycket av det goda och då finns det risk att invasiva växter kommer in och tar över i våra grönskande områden.
Vi är tacksamma om ni kan hjälpa oss att hålla efter dessa invasiva arter i vår kommun.
Invasiva arter
En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde. Invasiva arter räknas globalt som ett av de största hoten mot biologisk mångfald och naturliga ekosystem. Dessa arter kan också få stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt på djurs och även människors hälsa.
Problemet med invasiva arter är att de inte tillhör de ursprungliga ekosystemen och konsumerar och tränger bort inhemska arter.
I Svalövs kommun finns flera invasiva arter som till exempel jättebjörnlokan, parkslide och sjögull. Andra arter är spansk skogssnigel, mink, mårdhund, vresrosor och jättebalsamin.
Jättebjörnlokan är en flerårig cirka 2-3 m hög ört som främst växer utmed kommunens vattendrag. Dess bladsaft kan tillsammans med solljus orsaka brännskador/eksem och därför ska man undvika att komma kontakt med växten. Jättebjörnlokan bekämpas mekaniskt (slås med lie eller slåttermaskin) lämpligast på våren. Jättebjörnloka ska inte förväxlas björnloka eller sibirisk björnloka som har betydligt mindre blommor och blad. Dessa båda arter är betydligt mindre farliga att vidröra och är inte heller invasiva.
Parkslide är en flerårig ört som kan bli 2-2,5 m hög. På vissa platser växer släktingen jätteslide som ofta är 3 m hög. Denna växt är svårbekämpad men en mörk duk kan begränsa spridningen.
Sjögull är en vattenväxt som kan tränga undan andra vattenväxter och bidra till övergödning. Den kan bekämpas genom att man täcker med mörk duk.
Markägaren har ansvaret för att invasiva arter inte sprider sig i naturen.
Lagkrav för markägare, bekämpning och avfall Pdf, 277.3 kB, öppnas i nytt fönster..
På Svalövs kommuns marker känner vi till att jättebjörnlokan finns i Teckomatorp och Billeberga, att sjögullen finns i Svalövssjön och att parkslide och jätteslide finns i Kågeröd. Kommunen ska försöka bekämpa dessa.
Om man som boende i Svalövs kommun har noterat någon allmän plats, naturmark eller liknande där åtgärder behöver utföras enligt ovanstående så är Gata & Park tacksamma för information om detta.
Felanmälan Gata & Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Naturområden
I Svalövs kommun finns en stor variation av naturtyper och en artrikedom av djur, växter och svampar som saknar motsvarighet på annat håll i Sverige. Skälet till det är att kommunen ligger i en geologisk gränszon där kalkrika bergarter möter det sura urberget. Här möts sydliga och nordliga växt, svamp och djurarter. Stor artrikedom finns i ett stort antal livsmiljöer.
Landskapet är tredelat med slätt i söder, mellanbygd norr om Svalöv och skogsbygd på Söderåsen.
Naturreservat och nationalpark
I Svalövs kommun finns flera naturområden med långsiktigt skydd. 1,5 kilometer nordöst om Svalöv ligger kommunens naturreservat Svenstorp-Bolshus fälad. Detta är ett varierande område med lövskog, ekhagar och enefälad. Sydöst om naturreservatet ligger Prästafäladen som är en naturbetesmark med varierande naturtyper och sällsynt flora.
Övriga naturreservat är inrättade av Länsstyrelsen i Skåne. På Länsstyrelsens hemsida finns samtliga naturreservat och Söderåsens nationalpark beskrivna:
- Hallabäckens dalgång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Jällabjär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Klåveröd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Klöva hallar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Liaängen, Bålby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nackarp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Svenstorp-Bolshus fälad
- Söderåsens nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Traneröds mosse, Grindhus och Lilla Klåveröd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Strövområden
De två strövområdena Klåveröd och Finnstorp ligger i kommunens norra del. Här kan du vandra, promenera, cykla, rida eller bara vara. Du kan läsa mer om dessa på Stiftelsen Skånska Landskaps webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vattenråd
Svalövs kommun arbetar aktivt med vattenvårdsfrågor genom att vara med i vattenråden för alla de fyra avrinningsområden som kommunen är del i. Dessa är Vegeås vattenråd, Rååns vattenråd, Saxån-Braåns vattenråd och Rönne ås vattenråd.
Vattenråd är lokala föreningar för samverkan mellan olika aktörer i vattenfrågor. Inom ramen för vattenråden kan berörda aktörer mötas och gemensamt diskutera problem och idéer inom sitt område. Utgångspunkten för arbetet är en helhetssyn på vattenfrågorna och att arbetet följer vattnets naturliga gränser i landskapet, det vill säga avrinningsområdena. För att nå ett framgångsrikt vattenarbete är det viktigt att många olika aktörer är delaktiga i arbetet, att vattenråden är väl organiserade samt att dom har en långsiktig finansiering.
Flera av vattenråden bedriver ett omfattande vattenvårdsarbete för att förbättra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag. Läs mer om detta på vattenrådens egna webbplatser:
Vattenatlas
VattenAtlas är en öppen karttjänst som är framtagen av några skånska vattenråd
I VattenAtlas hittar man mycket lokal information med koppling till vatten, VA-frågor, strandskydd, fiske, miljöövervakning, vattenvård, historiska kartor med mera.
VattenAtlas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skötselplan för vattendrag i tätorter
Inom ramen för Svalövs kommuns samlade arbete med olika typer av vattenfrågor har en skötselplan för vattendrag Pdf, 11 MB, öppnas i nytt fönster. i kommunens tätorter tagits fram. Planen innehåller förslag på åtgärder för att situationen i sjöar och vattendrag ska förbättras.
Vattenvårdsåtgärd vid Västergatan i Svalöv
Vid Västergatan i Svalöv har kommunen tillsammans med Saxån - Braåns vattenråd genomfört åtgärder för att minska risken för översvämning, rena vattnet och öka biologisk mångfald. Åtgärderna har gjorts i nära samarbete med Lantmännen som äger endel av åkermarken. En vall, en våtmark, ett översilningsdike och en grund damm har anlagts. Du kan läsa mer om åtgärderna på informationstavlan som också finns i området.
Informationsskylt Västervång Öppnas i nytt fönster..
Vid eventuella frågor eller synpunkter kan ni kontakta eller Svalövs kommun.
Linn Renström
Miljöstrateg, Svalövs kommun
E-post
Åtgärder vid Mölledammen i Röstånga
Nuläge
Ansökan om tillstånd för utrivning av Mölledammen och iordningställande av en naturlik åfåra har den 10 oktober 2024 kungjorts av mark- och miljödomstolen i Växjö. Detta innebär att ansökan är komplett och att synpunkter kan lämnas in. Synpunkterna ska ges in till domstolen senast den 18 november.
Ansökan finns på domstolen, för att ta del av den skickar man mail till mmd.vaxjo@dom.se och anger målnummer M1107-24. Ansökan finns också i en pärm i kommunhuset om man bara vill titta på den.
Här nedan har vi lagt upp ansökan, teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning. Det finns dock många fler handlingar i ärendet.
När remisstiden är över avgörs målet antingen på handlingarna eller så hålls en huvudförhandling. Domen meddelas sedan normalt inom två månader.
Mer information om processen vid tillståndsansökan för vattenverksamhet finns på Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätts hemsida:
Bakgrund
Mölledammen i Röstånga kommer att förändras. Bakgrunden ligger i EU:s vattendirektiv som syftar till att förbättra vattenkvaliteten i medlemsländerna. Dammen i Röstånga utgör ett vandringshinder vilket innebär att fiskar och andra vattenlevande organismer inte har möjlighet att passera den. Kommunen blev förelagda av Länsstyrelsen att vidta åtgärder. Föreläggandet överklagades men avslogs av mark- och miljödomstolen.
För att uppfylla vattendirektivet har Svalövs kommun beslutat att avsänka dammen och skapa en slingrande, strömmande å omgiven av ett svämplan på det området där dammen idag är belägen. Svämplanet är ett område som ges möjlighet att svämmas över vid höga vattenflöden. Vid normala flöden kan området användas för rekreation. Exempel på hur området kan komma utformas ses i projektförslag i länken nedan.
Åtgärden kommer inte att påverka den promenadstig som idag går runt dammen. Stigen kommer att finnas kvar men med möjlighet att även gå ner i området runt ån för att komma närmare naturen.
I oktober 2023 bjöd Svalövs kommun in till ett öppet hus där allmänheten kunde ställa frågor och få mer information om de planerade åtgärderna. Under kvällen gavs möjlighet att fylla i en enkät om hur man använder området idag och ser på områdets framtida utformning. Enkäten har också funnits tillgänglig på hemsidan.
Utredningen kring utrivning av dammen är lång process som kommer att ta tid.
Tillståndsansökan Pdf, 263.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Teknisk beskrivning Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Miljökonsekvensbeskrivning Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
FAQ - Vanliga frågor och svar om utrivningen av Mölledammen Pdf, 114.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Effekter av avsänkning av Mölledammen Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Exempel på utformning av området Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Mölledammen tidslinje Pdf, 171.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om miljöeffekter av vandringshinder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om den nationella planen för omprövning av vattenkraft. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.