Artikeln publicerades 17 augusti 2023

Anhörigstödets höstprogram är spikat!

Anhörigsamordnare Anna Helkama-Rågård.Förstora bilden

Anna Helkama-Rågård, anhörigsamordnare, ser fram emot hösten och hoppas att många anhörigstödjare tar chans att delta på evenemangen som erbjuds.

Nu bjuder anhörigstödet in till många intressanta och spännande evenemang. Terminen inleds med kvällscafé den 4 september och sedan rullar höstens program på till jul.

Anna Helkama-Rågård är anhörigsamordnare och tillsammans med demenssjuksköterska Eva Granvik ansvarar de för kommunens anhörigstöd. En verksamhet som vänder sig till kommuninvånare som hjälper, stöttar eller vårdar en familjemedlem, vän eller granne på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning.

Vad har vi att se fram emot i höst?

— Massor, vi kommer att ha frukostcaféer, kvällscaféer och det blir föreläsningar, studiecirklar och en filmkväll. Det kommer att hända något varje vecka fram till jul, när vi avslutar studiecirklarna, säger Anna.

Kvällscaféet den 4 september är på temat psykisk ohälsa och Anna hoppas att de som är anhörigvårdare tar chansen att komma förbi:

— Våra evenemang är en mycket bra möjlighet för anhöriga att träffa andra som befinner sig i en liknande situation. Det är i ett avslappnat och socialt sammanhang där vi delar kunskaper och erfarenheter med varandra. Och vi bjuder på fika, såklart.

Varför har det blivit just den här mixen av evenemang i höst?

— Vi vill erbjuda ett brett upplägg som täcker in så många anhöriga som möjligt utifrån områdena demens, psykisk ohälsa och allvarliga sjukdomar. Vi har också lyssnat på vad de anhöriga efterfrågar. Ett exempel är att man är osäker på vilken hjälp det finns att få av kommunen och hemvården. Så till föreläsningen ”Stöd i hemmet” kommer hemvården och biståndshandläggarna hit och presenterar sina verksamheter.

Anna berättar att evenemangen inte kostar något och på de flesta är det bara att dyka upp. Undantagen är höstens studiecirklar och föreläsningen om digital säkerhet. Där krävs det föranmälan.

— Tipset är att kolla i programmet när det är dags att anmäla sig. Det kan också vara bra att vara ute i god tid med sin anmälan då varje studiecirkel är begränsad till åtta deltagare, säger Anna.

Vad är målbilden när ni summerar höstens arbete?

— Det är att de anhöriga upplever att vi varit stöttande i deras värdefulla arbete med att ta hand om sina närstående samt att de känner att vår verksamhet är en bra ingång för råd och kunskap om vilken hjälp man kan få. Men lika viktigt är att de upplever verksamheten som en trevlig social plats där man kan träffa andra för att utbyta erfarenheter, säger Anna.

Då önskar jag er lycka till och så hoppas vi på en bra höst för anhörigstödet!

— Tack så mycket. Ja, vi hoppas på många deltagare nu när vi fått så ny och fin lokal här i Kvarnhuset på Svalegatan i Svalövs tätort, säger Anna.

Relaterade nyheter från verksamheten Omsorg & stöd

Text och foto: Daniel Henriksson.