Kulturplats Svalöv

Skulpturparken vid Svalövssjön

Skulpturparken vid Svalövssjön

Kulturenhetens främsta uppdrag är att stötta och utveckla kultur- och konstlivet i hela Svalövs kommun, samt att synliggöra utbudet för Svalövs invånare och besökare. I Svalövs kommun händer det saker hela tiden. Här finns ett rikt föreningsliv, många konstnärer, flera utställningslokaler, fem folkbibliotek, Svalövs skulpturpark och Kulturhuset i Svalöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Inom allmänkulturen genomförs många kulturella arrangemang, såsom konstutställningar och musikframträdanden. Evenemangen genomförs oftast i samarbete med föreningar, studieförbund eller Fridhems folkhögskola. En ny spännande kulturell arena är Svalövs skulpturpark, vackert belägen vid Svalövssjön. I alla offentliga byggnader, som skolor, bibliotek och äldreboenden, finns konst ur kommunens konstsamlingar. Därtill många skulpturer och monument i offentliga utemiljöer.

Välkommen till Svalövs plats för kultur!

Evenemang

Det händer mycket i Svalövs kommun. Aktuella evenemang finns i kommunens Evenemangskalender.

Svalövs kommuns kulturpris och Svalövs kommuns kulturstipendium

Svalövs kommuns kulturstipendium och Svalövs kommuns kulturpris delas ut varje höst. Läs mer på sidan om Stipendier och fonder i Svalövs kommun. Öppnas i nytt fönster.

Kulturpolitiskt program för Svalövs kommun

Svalövs kommun har ett kulturpolitiskt program för 2023-2025. Programmet antogs i kommunfullmäktige den 24 april 2023 och syftar till att stärka kulturens roll i kommunen samt att tydliggöra prioriteringar inom kulturområdet. Det är ett styrdokument som omfattar alla kommunens verksamheter och genomförs i samverkan med lokala kulturaktörer. Programmet utgår ifrån regionala och nationella kulturpolitiska mål samt Svalövs kommuns andra styrdokument.

Kulturpolitiska mål:

  • Kommunen ska verka för alla kommuninvånares möjlighet att ta del av och skapa kultur
  • Insatser ska göras för att stärka Svalövs kommun som en kreativ och nyskapande kommun med framåtanda
  • Särskilda insatser ska göras för att stärka barns och ungas rätt till kultur
  • Kommunen ska arbeta för att bevara, uppmärksamma och tillgängliggöra Svalövs kommuns kulturarv
  • Kommunen ska ge stöd till kulturaktörer för ett engagerande och utvecklande kulturutbud

Läs hela programmet här: Kulturpolitiskt program för Svalövs kommun 2023-2025 Pdf, 4.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Film och foto

Stilla eller rörlig

Söderåsen och det kringliggande landskapet drar till sig många naturfotografer. Turistinformationen i Röstånga ställer ibland ut naturfotografi i sina vackra lokaler vid entrén till Söderåsens nationalpark. Håll ögonen öppna i vårt kalendarium!

Hos Svalövs kulturskola kan barn och unga lära sig grunderna i att spela in och redigera rörlig bild. På Fridhems folkhögskola finns utbildningar i både film och foto. Och för den som vill göra något utvecklande på semestern finns Fridhems sommarkurser. Varför inte lära sig digital naturfotografering?

Kulturhuset i Svalöv är en biograf med gamla anor som visar nya filmer. Här hittar du också Svalövs filmstudio, där du som medlem kan se många bra filmer tillsammans med andra filmintresserade.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kulturhuset i Svalöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmproduktion i Nordvästra Skåne

Familjen Helsingborg är ett samarbete mellan elva kommuner i Nordvästra Skåne: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Samverkan sker inom ett flertal olika samhällsområden, såsom näringsliv, kultur och lärande.

Nordvästra Skånes elva kommuner utgör tillsammans en unik och resursstark geografi med goda förutsättningar för att ta emot film- och TV-inspelningar.

Landskapet är varierat med såväl storstadsmiljöer som landsbygd. Här ligger Bjärehalvön, Kullabygden, Söderåsen och Ven. Här finns stränder och hav, sjöar och åar, höga berg och dalgångar, skog och industrimiljöer. Det mer ruffiga och förfallna blandas med nybyggda storstadskomplex i städer vid havet. Industri- och gruvhistoria, före detta bruksorter, slott och gårdar och stor variation i miljöer som kan spegla olika tidsepoker. Och… du når allt inom max 30 minuter!

Läs mer om Filmproduktion i Nordvästra Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Konst

Svalövsbygden är rik på konst

I alla offentliga byggnader kan ni se konst ur kommunens konstsamlingar: i skolor, bibliotek, äldreboenden, i kommunhuset med flera guider. Ute på offentliga platser finns många skulpturer och monument. Kontakta oss gärna om ni undrar något om kommunens konst!

Det finns en guide till Svalövs skulpturpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en Skulpturvandring genom Svalöv.

Från Söderåsen i norr till Teckomatorp i söder finns det många konstnärer och ateljéer, konsthantverkare och gallerier.

Museer

Museerna berättar om historien

Det finns flera museer i kommunen som drivs av föreningar. Museerna speglar en kulturhistoria med anknytning till bygden. Inget av dem är öppet dagligen utan man får söka information via föreningarnas hemsidor.

Röstånga Turist- och Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen har tagit ansvar för förvaltningen av ett flertal gamla byggnader i Röstånga. Byns äldsta skola från 1839 fungerar idag som ett skolmuseum. I den gamla skolan har föreningen basen för sin verksamhet. Här finns också intressanta kulturhistoriska samlingar. Där finns också ett skolmuseum där många intressanta saker från skolans värld lyfts fram.

Föreningen Skånelin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen har lokaler i en lada på Knutstorp. Där sker ett aktivt arbete för att bibehålla kunskapen om linhantering. Föreningen har olika kurser och aktiviteter, men under vissa dagar är det också öppet för allmänheten som då kan ta del av hur hanteringen av lin går till. Där finns också en omfattande doku­men­ta­tion kring linets historia i Svalöv och många redskap finns också bevarade och som används än idag.

Stenestadortens Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreningen förvaltar Hembygdsgården som till stora delar utgörs av ett hembygdsmuseum. Här finns en omfattande samling av gamla bruksföremål och interiörer från olika hantverkare, lanthandel med mera. Man kan även få en bild av hur det såg ut i ett gammalt hem. Det finns även en sam­ling mopeder, jordbruksmaskiner, skogsmaskiner med mera.

Svalövs Brandkårsmuseum
Det är Svalövs Brandkårs Kamratförening som ansvarar för driften av muséet som ligger på Odlaregatan i Svalöv. I samlingarna finns bland annat en brandbil av märket Ford från 1929, en hästdragen vagn, släckutrustning samt dokumentation från bränder och en samling av foton.

Musik

Från rytmik till jazz

Människor möter och berörs av musik hela livet. Här finns hela utbudet från rytmik för de yngsta till skönsång för alla åldrar.

Om du vill spela musik finns utbildning för barn och unga på Kulturskolan. Från tre års ålder kan gå på rytmik, sedan kan man gå en prova-på-kurs och välja ett av alla de instrument som lärs ut. Om du har hunnit bli vuxen och vill lära dig ett instrument, kontakta gärna ett av studieförbunden. På Fridhems folkhögskola finns Jazzlinjen, en musikutbildning med internationellt rykte, som lockar unga lovande musiker till Svalöv.

Om du behöver en replokal för att öva tillsammans med andra, kontakta gärna kommunens fritidschef!

I Svalövs kommun finns flera arrangörer av musik: Kulturskolan, Fridhems folkhögskola, KF Akustik, Svenska kyrkans församlingar, föreningen Kulturverket, bland andra. Aktuella konserter hittar du i evenemangskalendern och i vårt kulturprogram.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Studieförbund Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scenkonst

Folkhögskola, föreningar och evenemang

I Svalöv finns teaterlinjen på Fridhems folkhögskola, som är en av Sveriges bästa förberedande sceniska utbildningar, med lång erfarenhet och grundmurat rykte i Teatersverige. Under läsåret finns goda möjligheter att ta del av skolans produktioner och se morgondagens skådespelare i olika uppsättningar.

För barnfamiljer ges lördagsteater på Svalövs bibliotek, ungefär 6 gånger/år. Du hittar programmet i kalendariet! Barnen erbjuds också olika föreställningar genom skola och förskola. Hos Kulturskolan kan barnen öva på att själva göra teater. Här kan man också träna dans.

Teatergruppen Tibbe är en amatörteaterförening med mångårig verksamhet i kommunen. Här får teatervänner i alla åldrar utlopp för sitt intresse. Svalövs riksteaterförening spelar inte teater men ser till att det kommer föreställningar till bygden.

Hos föreningen Kulturverket finns numera en teater- och revysektion. Man vill samla alla ideella krafter som går för att stå på scen, bygga dekor, sy kostymer, sälja biljetter, spela instrument och allt det andra som behövs för en nyårsrevy.

Teckomatorps Humorfabrik ser till att det kommer mycket bra ståupp till bygden. Och för den som själv vill lära sig att uppträda finns sommarkurser på Fridhems folkhögskola.

Under Kulturkalaset på hösten kan man ta del av extra mycket scenkonst!

Vill du veta var det finns scener eller vad som spelas? Kontakta kultursamordnare Carolina Thelin.

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster.
Fridhems folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Teckomatorps Humorfabrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svalövs riksteaterförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svalövs Revysällskap under Kulturverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svalövs skulpturpark

Parken och promenaderna

Svalövs skulpturpark anlades efter en donation av John-Ove Hansson 2014. Skulpturerna placerades i det befintliga grönområdet vid Svalövssjön och utplaceringen gjordes av konstnären Robert Harding tillsammans med John-Ove, efter kommunens samråd. Skulpturparken invigdes den 25 oktober 2014. I augusti 2015 skänkte John-Ove sju nya skulpturer till parken, samt två skulpturer som placerades vid ingången till Söderåsens nationalpark i Röstånga. Dessutom fick kommunen The Link, som nu står mellan Svalöfs gymnasium och Fridhems folkhögskola. I oktober 2017 utökades parken med fler skulpturer igen och totalt finns 44 offentliga skulpturer ute på olika platser i Svalövs tätort.

Många skulpturer finns i Svalövs skulpturpark kring Svalövssjön men det går också ett stråk med skulpturer genom Svalöv, där man kan promenera från sjön i norr till Felestad i söder.

John-Ove Hansson var verksam som lantbrukare på Munkatorp utanför Svalöv i cirka 40 år. John-Ove drev under flera år galleriet Galeria H i Marbella, Spanien. Han var bosatt i Sverige och Spanien. John-Ove var också initiativtagare och medarrangör till Svalöv International Sculpture Symposium, för vilket han fick Svalövs kommuns kulturpris 2017.