- Startsida
- Omsorg & stöd
- Ansökan om stöd
- Ansök om hemvård
Ansök om hemvård

Foto: Mostphotos.
Om du behöver hjälp och stöd att klara dig själv i hemmet kan du få det av kommunen genom att ansöka om hjälp och stöd av hemvården.
Målet med insatserna är att du ska kunna leva ett självständigt liv i ditt eget hem så länge som möjligt. Du kan till exempel få hjälp med att:
- handla mat och dagligvaror,
- duscha och klä på dig,
- tvätt och städa i hemmet.
Hur går en ansökan om hemvård till?
Du kan själv eller med hjälp av anhörig eller god man/förvaltare ansöka om hemvård.
Du kan ansöka via vår e-tjänst, med vår ansökningsblankett eller genom att kontakta en biståndshandläggare.
Har du frågor och funderingar eller behöver hjälp med din ansökan är du välkommen att kontakta vår myndighetsenheten.
Myndighetsenheten
Telefontider: måndag, tisdag, torsdag och fredag, kl. 08.30-10.00 samt onsdagar, kl. 13.00-15.00.
Telefon: 0418-47 51 16
E-post
Vad händer när jag ansökt?
Efter att vi fått in din ansökan kommer en biståndshandläggare att ta kontakt med dig inom kort.
Biståndshandläggaren kommer att erbjuda dig ett hembesök. Under hembesöket kommer biståndshandläggaren ge dig möjlighet att förtydliga din ansökan. Du får då möjlighet att berätta om vad det är som är svårt för dig i din vardag. Har du svårt för att själv framföra dina behov får du gärna ta hjälp av en närstående.
Biståndshandläggaren kommer även att informera dig om:
- hur handläggningsprocessen går till,
- vad som händer om du blir beviljad eller nekad det stöd eller den hjälp du efterfrågar,
- eventuella kostnader och avgifter som kommunen tar ut,
- annan nyttig samhällsinformation.
Efter hembesöket sammanställer biståndshandläggaren din ansökan. Vid behov kan biståndshandläggaren be dig om ett läkarintyg eller en bedömning av en arbetsterapeut.
Biståndshandläggaren fattar sedan ett beslut enligt socialtjänstlagen om vilket stöd du har rätt till och ett beslut skickas hem till dig med posten.
Hur handläggs min ansökan
När du inkommer med en ansökan till kommunen registreras din ansökan, detta kallas för att den aktualiseras.
För att biståndshandläggaren ska kunna fatta ett beslut gällande din ansökan, öppnas en utredning. Du erbjuds du ett besök. Besök med dig sker antingen i hemmet eller på socialförvaltningen. I samband med besöket pratar biståndshandläggaren med dig kring vad du behöver stöd med. Du får ha med vem du vill på mötet.
Efter besöket sammanställer biståndshandläggaren informationen skriftligt i ett så kallat beslutsunderlag och biståndshandläggaren fattar ett beslut kring den hjälp du har rätt till enligt socialtjänstlagen. Beslutet kan både vara att du får den hjälp du ansökt om eller att du får avslag på din ansökan.
Om du blivit beviljad hjälp kan detta beslut vara tidsbegränsat eller gälla tillsvidare beroende på ditt behov och vilket stöd/hjälp du blivit beviljad.
Om du har beviljats stöd eller hjälp är biståndshandläggaren ansvarig för en uppföljning av ditt stöd. Det betyder att biståndshandläggaren, minst en gång om året, regelbundet träffar dig för att höra hur stödet fungerar. En uppföljningen kan se olika ut beroende på vilket stöd du har beviljats.
Om du får ett avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. Du behöver lämna din överklagan inom tre veckor efter det att du fick ta del av beslutet. Biståndshandläggaren kommer att erbjuda dig både skriftlig och muntlig information om hur du går till väga för att överklaga ditt beslut.
I din överklagan skriver du vilket beslut du vill överklaga, hur du vill att beslutet ska ändras och varför du vill att det ska ändras. Det är också viktigt att komma ihåg att du anger din personuppgifter och sedan skriver under din överklagan.
Du lämnar sedan din överklagan till din biståndshandläggare som i sin tur skickar den vidare till domstol. Biståndshandläggaren kommer sedan hjälpa dig att bevaka domstolens beslut.
Du är alltid välkommen att kan ta kontakt med din biståndshandläggare om du vill ha ytterligare information kring hur ditt ärende hanteras!
När får jag besked?
Handläggningstiden brukar variera mellan ett till sex veckor broende på vad du ansöker om. Stora utredningar där biståndshandläggaren behöver få in läkarintyg eller andra bedömningar kan ta längre tid.
Biståndshandläggaren arbetar dock skyndsamt för att du ska få ett besked så fort som möjligt.
Vad händer när jag beviljats hjälp?
Efter att biståndshandläggaren beviljat dig stöd och hjälp skickas en beställning till utföraren. Det vill säga det hemvårdsområde som du tillhör. Därefter kontaktar hemvården dig för att börja planera din hjälp.
Hur gör jag om jag önskar förändring av beviljat stöd?
Om du redan har beviljats stöd/hjälp från kommunen och behöver ytterligare hjälp kan du ansöka via vår e-tjänst, med vår ansökningsblankett eller genom att kontakta en biståndshandläggare.
Om du redan har beviljats stöd/hjälp från kommunen och vill avsluta all din hjälp eller bara vissa delar av din hjälp är du välkommen att kontakta en handläggare via telefon eller via e-post.
Har du övriga frågor och funderingar eller behöver hjälp med din ansökan är du välkommen att kontakta vår myndighetsenhet.
Myndighetsenheten
Telefontider: måndag, tisdag, torsdag och fredag, kl. 08.30-10.00 samt onsdagar, kl. 13.00-15.00.
Telefon: 0418-47 51 16
E-post
Förenklad biståndsbedömning
Om du är 75 år eller äldre görs ingen individuell prövning utan du beviljas ett trygghetslarm enbart baserat på din aktuella ålder.
Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ansöka om ett trygghetslarm.
Vad händer om jag hamnar på sjukhus
När du vistats en tid på sjukhus, tillföljd av sjukdom eller olycka, och är i fortsatt behov av stöd och hjälp och det börjar bli dags för dig att komma hem kan du ansöka om stöd och hjälp från din kommun.
Kommunen ska tillsammans med sjukhus och primärvård (din Vårdcentral) samverka för att du ska få en så trygg och säker hemgång som möjligt.
Det innebär att om du är i behov av stöd och hjälp även efter din sjukhusvistelse, har du möjlighet att få denna hjälp från kommunen.
På vilket sätt, var och av vem, du kommer få ditt stöd av beror på vilket behov du har.
Kommunen, sjukhuset och primärvården samverkar i ett gemensamt system som kallas för "Mina Planer".
Det är sjukhuset som du befinner dig på som startar processen genom att meddela kommunen och din vårdcentral om att du är inskriven, efter att du samtyckt till detta.
Sedan kartlägger och bedömer sjukhuset, kommunen och din vårdcentral skyndsamt dina behov så att du kan få det stöd och den hjälp som du behöver i anslutning till att du skrivs ut från sjukhuset.
Vad kostar hjälpen?
I Svalövs kommun erbjuds en rad tjänster och insatser som vi tar ut en omsorgsavgift för.
Information om tjänster, insatser och avgifter för vård och omsorg.