Mat inom förskolan

Barn som njuter av lunchmåltiden.

Måltidsservice ansvarar för tillagning av mat och måltider till kommunens tio förskolor med cirka 500 barn.

Mål

Alla barn ska serveras god, vällagad och näringsriktig mat som ska bidra till matglädje och goda matvanor.

Näringsrekommendationer

Våra måltider följer livsmedelverkets råd tillsammans med Nordiska Näringsrekommendationer och skollagen som finns gällande barn i förskolan. Måltiderna i skola som serveras bör täcka 65 -75 % av barnets energi och näringsbehov under en dag. Till hjälp använder vi kostdataprogrammet Mashie.

Matsedel

I Svalövs kommun har vi en särskild matsedel till förskolans barn Öppnas i nytt fönster.. I lunchen ingår tre till fyra sorters sallad, dressing, knäckebröd, margarin och mjölk. Övriga mål som serveras är frukost, mellanmål samt frukt Pdf, 293.5 kB, öppnas i nytt fönster.. Matsedeln hittar du här på kommunens hemsida men kan även laddas ner via skolmaten som app. Vi strävar efter att servera olika rätter och samarbetar med skolan genom matråd.

Tillagning

Vår måltidspersonal strävar efter att laga mat från grunden i största möjliga mån.

Specialkost

Vi erbjuder specialkost av olika slag till de barn som har födoämnesallergier och annan överkänslighet mot mat. Vi har goda kunskaper och rutiner för att servera olika specialkost. Anmälan om specialkost sker genom förskolans personal som meddelar köket. En blankett eller E-tjänst om anmälan av specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska fyllas i av föräldrar och i vissa fall även bifogas läkarintyg. Det går även bra att lämna en journalkopia till aktuell skolas expedition.

Matmöte

Det är viktigt för oss att lyssna och ta till vara på de synpunkter och önskemål som finns kring maten bland våra barn. På förskolor finns matråd alternativt matmöten med personal där det förs fram olika önskemål och synpunkter. Dessa är ett viktigt forum för att utveckla och förbättra maten och vara lyhörda för barns behov och önskemål.