Kollektivtrafik

Kollektivtrafik är ett bra hållbart alternativ till bilresor. I kommunens tätorter är förutsättningarna goda att resa kollektivt. För dig som bor på landsbygden kan du använda dig av kollektivtrafiken genom att kombinera din resa med cykel, buss, bil och tåg.

Tidtabell, biljetter och priser

I Skåne är det Skånetrafiken som ansvarar för att driva kollektivtrafiken. På Skånetrafikens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information om tidtabell och vilka typer av biljetter och kort som finns.

Du kan köpa biljett direkt i Skånetrafikens app, i någon av biljettautomaterna på tågstationerna eller på regionbussarna. När du ska åka tåg måste du ha köpt biljett innan du går på. För bussresor kan du antingen köpa biljett när du stiger på eller redan innan i appen. Observera att på bussen går det inte att betala med kontanter. Om du ska göra en kombinerad resa med både buss och tåg kan du köpa biljett till slutdestinationen direkt.

Planera din resa med Skånetrafikens reseplanerare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta Skånetrafiken via telefon: 0771-77 77 77

Tåg

Svalövs kommun har inom kort tågstation i fem av sina sex tätorter. Dagtid går det pågatågstrafik varje timme från samtliga stationer. Vid kommunens tågstationer har du möjlighet att byta till buss eller fortsätta din resa med gång, cykel eller bil. Det finns goda parkeringsmöjligheter vid samtliga stationer för både cykel och bil.

Billeberga
Från Billeberga kan du åka pågatåg i riktning mot Helsingborg eller Malmö med samma tåg som går via Teckomatorp och Tågarp.

Kågeröd
Söderåsbanan tar dig från Kågeröd direkt med tåg till Malmö och Åstorp, via bland annat Svalöv, Teckomatorp, Kävlinge och Billesholm.

Svalövs tätort
Söderåsbanan tar dig från Svalöv direkt med tåg till Malmö söderut och Åstorp norrut. Tåget går via bland annat Teckomatorp, Kågeröd, Kävlinge och Billesholm.

Teckomatorp
Från Teckomatorp kan du åka till Helsingborg via bland annat Billeberga, Tågarp och Ramlösa. I motsatt riktning kan du åka till Malmö via bland annat Eslöv och Lund. Från december 2021 kan du även åka till Åstorp via Svalöv och Kågeröd eller till Malmö via Kävlinge och Lomma.

Tågarp
Från Tågarp kan du åka pågatåg i riktning mot Helsingborg eller Malmö med samma tåg som går via Teckomatorp och Billeberga.

Tidtabell och information om Pågatågen finns på Skånetrafikens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Buss

I Svalövs kommun kör idag fem regionala busslinjer.

Linje 230
Teckomatorp – Billesholm, via Svalöv och Kågeröd.

Linje 240
Landskrona – Svalöv, via Billeberga.

Linje 243
Svalöv – Röstånga.

Linje 260
Landskrona – Ekeby, via Tågarp.

Linje 518
Klippan – Stehag, via Röstånga.

Tidtabell och information för busslinjerna finns på Skånetrafikens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Färdtjänst

Färdtjänst är för dig som inte har möjligheten på grund av en funktionsnedsättning inte kan åka den vanliga kollektivtrafiken. För att åka med färdtjänst måste du ha ett tillstånd, som du kan söka för hos Skånetrafiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information om färdtjänst Öppnas i nytt fönster..

Skolskjuts/skolresor

Skolskjuts är ett samlingsbegrepp för resor till och från grundskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan som bekostas av kommunen för barn med längre avstånd till sin skola. Barn som har skolskjuts åker huvudsakligen antingen med kollektivtrafiken eller upphandlad skolskjuts.
Mer information om skolskjuts, grundskolan Öppnas i nytt fönster.

För resor till och från gymnasieskolan används främst kollektivtrafik och det är möjligt att få resebidrag för detta om vissa kriterier uppfylls.
Mer information om skolresor, gymnasiet Öppnas i nytt fönster.