- Startsida
- Utbildning & barnomsorg
- Svalöfs gymnasium & vuxenutbildning
- Gymnasieprogram
- Naturbruksprogram
Naturbruksprogram
Utbildningar som ger dig en yrkesframtid i den gröna branschen.

På Naturbruksprogrammet får du en bred och gedigen utbildning som ger dig möjlighet att välja yrken som maskinförare, växtodlare, hästskötare eller djurvårdare/djursjukvårdare. Skolan har egna djurstallar, hunddagis, veterinärklinik och lantbruksmark och under hela din utbildning får du tillgång till riktiga maskiner och riktiga djur för att lära dig hur det fungerar i praktiken.
Utbildningen kan också ge en bra grund att studera vidare inom de gröna näringarna. Rådgiving och konsultverksamhet, ekonomi och teknisk utveckling inom lantbruk är exempel på områden som har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft.
Det är väldigt bra upplägg på de praktiska kurserna och skolan erbjuder många extra behörigheter.
Ebba, elev åk 2, Naturbruksprogrammet, inriktning lantbruk
På Naturbruksprogrammet finns det tre inriktningar på Svalöfs gymnasium:
Djur/djurvårdare, lantbruk samt hästhållning. Inriktningen hästhållning ges som lärlingsutbildning.
Om du väljer inriktningen djurvård på Svalöfs gymnasium så finns yrkesutgångarna djursjukvård, hund och sällskapsdjur.
Om du väljer inriktningen lantbruk så finns yrkesutgångarna växtodling/maskiner samt djurskötare.
Förutom 15 veckors APL ingår även företagande och entreprenörskap. Om du går inriktningen hästhållning tillbringar du hälften av din studietid på en arbetsplats.
Läs mer om de olika inriktningarna nedan!
Vill du skugga? Boka här! Länk till annan webbplats.
Hästhållning
Hästhållning - lärling

Brinner du för hästsporten? Vill du arbeta professionellt med hästar?
På Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning förbereds du
ett yrkesliv inom hästnäringen
På inriktning hästhållning får du lära dig om hästen som biologisk varelse,
dess beteende och samspelet mellan häst och människa.
Du får lära dig allt från stall- och anläggningsskötsel till omvårdnad och utfodring. Du kommer att få kompetenser inom bland annat longering, löshoppning, ridning och visning av häst.
Hälften av utbildningstiden på skolan - hälften på en arbetsplats.
När du läser inriktningen som lärlingsutbildning får du en unik möjlighet att tillbringa så mycket av din gymnasietid som möjligt på plats i ett häststall som till exempel ridskola, utbildningsstall eller stuteri där du gör delar av de praktiska inslagen i inriktningens kurser.
Praktiken varvas med teori och då kommer du att läsa bland annat anatomi och fysiologi, utfodring, näringsbehov och fodersmältning. Teoretiska studier kring träning och skötsel från unghäst till tävlingshäst ingår också, liksom studier om olika skador och sjukdomar som en häst kan drabbas av.
Målet är att du får en god grundutbildning inom hästhållning som gör att du skall
kunna arbeta självständigt, yrkesmässigt och säkert inom branschen. Möjliga jobb efter gymnasieexamen kan vara till exempel hästskötare eller tävlingsgroom.
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.
Djurvård
Djursjukvård

Svalöfs gymnasium har en egen veterinärklinik
Naturbruksprogrammet djurvård med yrkesutgången djursjukvård är en utbildning för dig som tycker om djur och som vill veta mer om hur man tar hand om sjuka djur på bästa sätt. På Svalöfs gymnasium har vi över 70 olika djurarter och egen veterinärklinik för att eleverna ska få de bästa förutsättningarna under sin utbildning.
I våra stallar finns det djur från minsta sibiriska dvärghamstern till eldbukssalamander till mjölkkor. Du får lära dig grundläggande daglig skötsel av de olika djurslagen. Skolan har även en egen veterinärklinik och ett hunddagis. Du får lära dig vad olika djur kräver av oss människor för att må bra. På Svalöfs gymnasium kan även du som djurvårdselev läsa kurser inom lantbruksdjur och få möjlighet att ingå i skolans lamningssjour när det är dags för våra tackor att lamma.
När du är klar med din examen kan du arbeta som djurskötare på djursjukhus och veterinärkliniker eller inom andra djurrelaterade yrken inom djur och djurhållning. Djurvårdarens yrkesroll och arbetsuppgifter på klinik och djursjukhus regleras av Jordbruksverket. Efter tre års studier kan du arbeta som djurvårdare på nivå 2.
Det är fantastiskt kul att få ta så stort ansvar. Det har också varit spännande att känna hur lammen ligger och vrida dem rätt.
Viola Thorbjörnsson, elev, skolans lammjour
Du får även möjlighet att ta behörigheten Grundkurs i läkemedelshantering (även kallad GLH eller D35) inom ramen för kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2. Grundkurs i läkemedelshantering är en behörighet som regleras av Jordbruksverket och godkänt resultat ger dig möjlighet att arbeta som djurvårdare på nivå 2. Då får du till exempel injicera läkemedel (med spruta och kanyl) i muskel och under hud och lägga permanentkanyl. Detta är en oöverträffad möjlighet för dig som vill ha en gedigen grund att stå på om du i framtiden vill arbeta med eller läsa vidare inom djur/djursjukvård.
15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Under dina tre år på gymnasiet gör du 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det betyder att du är ute på en arbetsplats och följer arbetet där. Det finns goda möjligheter att göra sin praktik utomlands inom ramen för Erasmus+ utbytesprogrammet på skolan.
Om du är nyfiken på hur det är att arbeta på ett djurskjukhus eller en djurklinik så ring gärna och prata med vår legitimerade djursjukskötare Marie Gustafsson:
0721-78 71 83
marie.gustafsson@svalov.se
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.
Hund

Vill du arbeta med hundar? Då är det här utbildningen för dig.
Under din utbildning på hundinriktningen kommer du läsa flera olika hundkurser, där du fördjupar dig i beteende, träning och hantering av människans bästa vän. Skolan har ett eget Hundens hus med plats för tio hundar där du får arbeta praktiskt. På en upplyst inhägnad appellplan kan du bland annat träna på vår agilitybana.
Du får bland annat möjlighet att gå SKKs uppfödarutbildning och hundens beteende. Väljer du hundinriktningen har du även behörighet att starta eget hunddagis.
15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen. Som elev på hundinriktningen kommer du ha ett visst antal veckor som är vigda åt hundbranschen. Det finns även möjlighet att åka ut i Europa och göra dela av sin APL via utbytesprogrammet Erasmus+.
Gatuhundar och övergivna hundar finns ju inte alls i Sverige, så det är jättespännande att se hur man arbetar med de här problemen och på vilket sätt man hanterar djurskyddsfrågor.
Isabelle Lindberg, APL på dogshelter i Portugal via utbytesprogrammet Erasmus+
Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du även få sköta och hantera mer än 100 olika arter i skolans olika stallar. Hos oss har vi, utöver Hundens hus, ett smådjursstall, en djurpark, och ett kostall. Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor och . På Svalöfs gymnasium kan även du som djurvårdselev läsa kurser inom lantbruksdjur och få möjlighet att ingå i skolans lamningssjour när det är dags för våra tackor att lamma.
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan
Sällskapsdjur

Har du ett stort djurintresse och vill arbeta med djur? Då är det här rätt utbildning för dig. Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du att få sköta och hantera mer än 70 olika arter i skolans olika stallar.
Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor, alpackor och lantbruksdjur. Vi har smådjursstall, djurpark, handdagis och kostall.
Under ditt första år på utbildningen kommer du lära dig den dagliga skötseln av djuren medan du under år två och tre kommer fördjupa dig i olika specialiseringskurser.
På Svalöfs gymnasium kan även du som djurvårdselev läsa kurser inom lantbruksdjur och få möjlighet att ingå i skolans lamningssjour när det är dags för våra tackor att lamma.
Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen. Det finns även möjlighet att åka ut i Europa och göra dela av sin APL via utbytesprogrammet Erasmus+.
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.
Lantbruk
Djurhållning

Vill du jobba med lantbruksdjur som kor, grisar och får? Då är naturbruksprogrammet inriktning lantbruk rätt för dig. I våra egna stallar finns 60 mjölkkor, 55 tackor och 80 värphöns. Här får du jobba med djur på riktigt.
Du får lära dig om djurskötsel och kommer att sköta djuren i skolans stallar och utveckla dina kunskaper som djurskötare. En viktig del i utbildningen är att ta del av rutinerna när det gäller skötsel av skolans mjölkkor där du bland annat får lära dig hur mjölkroboten fungerar, djurhälsa och kalvskötsel.
I skolans fårstall får du lära dig om fårskötsel, avelsarbete och du får även möjlighet att delta i skolans lammjour.
Skötsel av grisar lär vi oss ute på de gårdar som vi samarbetar med.
Intyg och cerifikat som du får möjlighet att ta när du går inriktning lantbruk/djurhållning (from ht25):
- Djurägarseminkurs för ko eller gris
- Grundläggande läkemedelshantering, D35 (tidigare D9) för ko/får eller gris
- Utbildningsintyg för hjullastare
- Utbildningsintyg för grävmaskin
Du kommer även att läsa växtodling, få kunskaper hur du odlar foder till djuren samt lära dig köra traktor och hjullastare. Att jobba med underhåll och service av maskiner och redskap hör också till de kunskaper du får på inrikting lantbruk.
Jag har vuxit upp på landet men har aldrig jobbat med kor. Det är väldigt roligt, jag kan absolut tänka mig att jobba med mjölkproduktion i framtiden.
Ebba, elev åk 1
Femton veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande ingår. På praktikplatsen tränas du för arbetslivet och på skolan får du en utbildning som ger dig grunden för ditt kommande yrke inom en bransch som behöver dig. Det finns även möjlighet att åka ut i Europa och göra dela av sin APL via utbytesprogrammet Erasmus+.
Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder.
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.
Växtodling

Vill du jobba inom de gröna näringarna? Tycker du om att köra traktor och lastmaskin? På Svalöfs gymnasium har vi 300 hektar som eleverna tar hand om - från sådd till skörd.
Kunskapen, erfarenheten och resurserna finns på skolan, men vi har även ett väl utvecklat samarbete med lantbruk och maskinstationer i regionen där eleverna är ute på APL, arbetsplatsförlagt lärande. Du får lära dig allt från att serva och köra traktorer till service och underhåll av traktorer och andra maskiner och redskap. Du får lära dig hur du ska sköta dina grödor för att de ska ge bra skörd av god kvalitet, hur man sköter ett företag och vad som krävs för att ha en bra och säker arbetsmiljö.
Intyg och cerifikat som du får möjlighet att ta när du går inriktning Lantbruk/växtodling (from ht25):
- Sprutcertifikat (behörighet att använda växtskyddsmedel)
- Arbete på väg (tillstånd att snöröja samt placera snököppar)
- Heta arbeten (kurs för att få utföra svetsarbeten i verkstad)
- Utbildningsintyg för hjullastare
- Utbildningsintyg för grävmaskin
Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder för APL utomlands. Utbildar du dig vidare efter gymnasiet till exempel till lantmästare eller agronom, kan du också söka stipendier från dessa fonder.
Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.
Poängplaner
Poängplan: Djurvårdare - Djursjukvård
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p
Biologi
Biologi 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p
Naturbruk
Naturbruk nivå 1 200 p
Inriktning djur:
Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p
Djur
Djurhållning - sällskapsdjur nivå 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Sällskapsdjur, nivå 1, 200 p
Programfördjupning:
Sällskapsdjur nivå 2, 100 p
Hästkunskap, nivå 1, 100 p
Lantbruksdjur nivå 1 eller Svenska nivå 2, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård nivå 2, 200 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård nivå 3, 200 p
Gymnasiearbete: 100 p
Valbart innehåll mot yrkesutgång.
Individuellt val: 200 p
Exempel:
Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Poängplan: Hästhållning
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p
Svenska 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p
Biologi
Biologi 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p
Naturbruk
Naturbruk, nivå 1 200 p
Inriktning Hästhållning: 700 p
Djurhållning
Djurhållning häst, nivå 1, 100 p
Hästkunskap
Hästkunskap 1, 100 p
Hästkunskap 2, 100 p
Hästkunskap 3, 100 p
Rid- och körkunskap
Körning med häst, nivå 1 , 100 p
Ridning, nivå 1, 100 p
Redskap och maskiner
Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk, nivå 1, 100 p
Gymnasiearbete: 100 p
Individuellt val: 200 p
Poängplan: Djurvårdare - Hund
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen:
Biologi
Biologi 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p
Naturbruk
Naturbruk, nivå 1 200 p
Inriktning djur:
Djur:
Djurhållning - sällskapsdjur 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, nivå 1, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Sällskapsdjur, nivå 1, 200 p
Programfördjupning:
Sällskapsdjur nivå 2, 100 p
Hästkunskap nivå 1, 100 p
Lantbruksdjur nivå 1 eller svenska nivå 2, 100 p
Hundkunskap nivå 2, 200 p
Hundkunskap nivå 3, 100 p
Djurparksdjur 1, 100 p
Gymnasiearbete: 100 p
Valbart innehåll mot yrkesutgång.
Individuellt val: 200 p
Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Poängplan: Djurvårdare - Sällskapsdjur
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen:
Biologi
Biologi 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p
Naturbruk
Naturbruk, nivå 1 200 p
Inriktning djur:
Djurhållning - sällskapsdjur 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, nivå 1, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Sällskapsdjur, nivå 1, 200 p
Programfördjupning:
Sällskapsdjur nivå 2, 100 p
Hästkunskap nivå 1, 100 p
Lantbruksdjur nivå 1 eller svenska nivå 2, 100 p
Hundkunskap nivå 2 200 p
Djurparksdjur nivå 1, 100 p
Djurparksdjur nivå 2, 100 p
Gymnasiearbete: 100 p
Valbart innehåll mot yrkesutgång.
Individuellt val: 200 p
Exempel:
Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Poängplan: Lantbruk - Djurhållning
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p
Biologi
Biologi nivå 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap nivå 1, 100 p
Naturbruk
Naturbruk, nivå 1 200 p
Inriktning Lantbruk: 700 p
Djurhållning
Djurhållning - lantbruksdjur nivå 1, 100 p
Lantbruksdjur nivå 1, 100 p
Maskiner och teknisk utrustning
Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk nivå 1, 100 p
Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk nivå 2, 100 p
Växtodling
Växtodling nivå 1, 100 p
Växtodling nivå 2, 100 p
Byggnadsunderhåll
Byggnadsunderhåll inom naturbruk nivå 1, 100 p
Programfördjupning: 500 p
Lantbruksdjur nivå 2, 100 p
Serviceteknik - naturbruk nivå 1, 100 p
Serviceteknik - naturbruk - nivå 2, 100 p
Hjullastare nivå 1, 200 p
Gymnasiearbete: 100 p
Individuellt val: 200 p
Exempel på i-valskurser:
Grävmaskiner nivå 1, 200 p
Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Poängplan: Lantbruk - Växtodling
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p
Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p
Historia
Historia nivå 1a1, 50 p
Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, nivå 1 100 p
Matematik
Matematik nivå 1, 100 p
Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p
Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3
Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p
Biologi
Biologi nivå 1, 100 p
Entreprenörskap
Entreprenörskap nivå 1, 100 p
Naturbruk
Naturbruk, nivå 1 200 p
Inriktning Lantbruk: 700 p
Djurhållning
Djurhållning - lantbruksdjur nivå 1, 100 p
Lantbruksdjur nivå 1, 100 p
Maskiner och teknisk utrustning
Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk nivå 1, 100 p
Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk nivå 2, 100 p
Växtodling
Växtodling nivå 1, 100 p
Växtodling nivå 2, 100 p
Byggnadsunderhåll
Byggnadsunderhåll inom naturbruk nivå 1, 100 p
Programfördjupning: 500 p
Växtodling nivå 3, 100 p
Serviceteknik - naturbruk nivå 1, 100 p
Serviceteknik - naturbruk - nivå 2, 100 p
Hjullastare nivå 1, 200 p
Gymnasiearbete: 100 p
Individuellt val: 200 p
Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p