Naturbruksprogram

Utbildningar som ger dig en yrkesframtid i den gröna branschen!

På Naturbruksprogrammet får du en bred och gedigen utbildning som ger dig möjlighet att välja yrken som maskinförare, växtodlare, hästskötare eller djurvårdare/djursjukvårdare. Skolan har egna djurstallar, hunddagis, veterinärklinik och lantbruksmark och under hela din utbildning får du tillgång till riktiga maskiner och riktiga djur för att lära dig hur det fungerar i praktiken. Utbildningen kan också ge en bra grund att studera vidare inom de gröna näringarna. Rådgiving och konsultverksamhet, ekonomi och teknisk utveckling inom lantbruk är exempel på områden som har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft.

På Naturbruksprogrammet finns det tre inriktningar på Svalöfs gymnasium:
Djur/djurvårdare, lantbruk samt hästhållning. Inriktningen hästhållning ges som lärlingsutbildning.

Om du väljer inriktningen djurvård på Svalöfs gymnasium så finns yrkesutgångarna djursjukvård, hund och sällskapsdjur.
Om du väljer inriktningen lantbruk så finns yrkesutgångarna växtodling/maskiner samt djurskötare.

Förutom 15 veckors APL ingår även företagande och entreprenörskap. Om du går inriktningen hästhållning tillbringar du hälften av din studietid på en arbetsplats.

Läs mer om de olika inriktningarna nedan!

Vill du skugga? Boka här! Länk till annan webbplats.

Hästhållning

Hästhållning - lärling

Brinner du för hästsporten? Vill du arbeta professionellt med hästar?
På Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning förbereds du
ett yrkesliv inom hästnäringen

På inriktning hästhållning får du lära dig om hästen som biologisk varelse,
dess beteende och samspelet mellan häst och människa.
Du får lära dig allt från stall- och anläggningsskötsel till omvårdnad och utfodring. Du kommer att få kompetenser inom bland annat longering, löshoppning, ridning och visning av häst.

Hälften av utbildningstiden på skolan - hälften på en arbetsplats.
När du läser inriktningen som lärlingsutbildning får du en unik möjlighet att tillbringa så mycket av din gymnasietid som möjligt på plats i ett häststall som till exempel ridskola, utbildningsstall eller stuteri där du gör delar av de praktiska inslagen i inriktningens kurser.
Praktiken varvas med teori och då kommer du att läsa bland annat anatomi och fysiologi, utfodring, näringsbehov och fodersmältning. Teoretiska studier kring träning och skötsel från unghäst till tävlingshäst ingår också, liksom studier om olika skador och sjukdomar som en häst kan drabbas av.
Målet är att du får en god grundutbildning inom hästhållning som gör att du skall
kunna arbeta självständigt, yrkesmässigt och säkert inom branschen. Möjliga jobb efter gymnasieexamen kan vara till exempel hästskötare eller tävlingsgroom.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Djurvård

Djursjukvård

Svalöfs gymnasium har en egen veterinärklinik

Svalöfs gymnasium har en egen veterinärklinik

Gillar du djur? Vi har dem!
Naturbruksprogrammet djurvård med yrkesutgången djursjukvård är en utbildning för dig som tycker om djur och som vill veta mer om hur man tar hand om sjuka djur på bästa sätt.

I våra stallar har vi cirka 100 olika djurarter där du får lära dig grundläggande daglig skötsel av de olika djurslagen. Skolan har även en egen veterinärklinik och ett hunddagis. Du får lära dig vad olika djur kräver av oss människor för att må bra.

Djurvårdaren kan arbeta som "undersköterska" på djursjukhus och veterinärkliniker eller med andra djurrelaterade yrken inom djur och djurhållning. Djurvårdarens yrkesroll och arbetsuppgifter på klinik och djursjukhus regleras av Jordbruksverket.Efter tre års studier kan du arbeta som djurvårdare på nivå 2.

Du får även möjlighet att ta behörigheten Grundkurs i läkemedels-hantering (även kallad GLH eller D9) inom ramen för kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2. Grundkurs i läkemedelshantering är en behörighet som regeleras av Jordbruksverket och godkänt resultat i denna ger dig möjlighet att arbeta som Djurvårdare på nivå 2. Då får du till exempel injicera läkemedel (med spruta och kanyl) i muskel och under hud och lägga permanentkanyl.

Detta är en oöverträffad möjlighet för dig som vill ha en gedigen grund att stå på om du i framtiden vill arbeta med eller läsa vidare inom djur/djursjukvård.

15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Under dina tre år på gymnasiet gör du 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det betyder att du är ute på en arbetsplats och följer arbetet där.

Om du är nyfiken på hur det är att arbeta på ett djurskjukhus eller en djuklinik så ring gärna och prata med vår legitimerade djursjukskötare Marie Gustafsson:
0721-78 71 83
marie.gustafsson@svalov.se

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Hund

Elev och hund tränar agility.

Vill du arbeta med hundar? Då är det här utbildningen för dig.

Under din utbildning på hundinriktningen kommer du läsa flera olika hundkurser, där du fördjupar dig i beteende, träning och hantering av människans bästa vän. Skolan har ett eget hunddagis med plats för 10 hundar där du får arbeta praktiskt. På en upplyst inhägnad appellplan kan du bland annat träna på vår agilitybana.

Du får bland annat möjlighet att gå SKKs uppfödarutbildning och hundens beteende. Väljer du hundinriktningen har du även behörighet att starta eget hunddagis.

15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen. Som elev på hundinriktningen kommer du ha ett visst antal veckor som är vigda åt hundbranschen.

Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du även få sköta och hantera mer än 100 olika arter i skolans olika stallar. Hos oss har vi, utöver hunddagiset, ett smådjursstall, en djurpark, och ett kostall. Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor, alpackor och lantbruksdjur!

Du har även möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ramen av 2500 gymnasiepoäng.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan

Sällskapsdjur

Elev och hund tränar agility.

Har du ett stort djurintresse och vill arbeta med djur? Då är det här rätt utbildning för dig. Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du att få sköta och hantera mer än 100 arter i skolans olika stallar.

Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor, alpackor och lantbruksdjur. Vi har smådjursstall, djurpark, handdagis och kostall.

Under ditt första år på utbildningen kommer du lära dig den dagliga skötseln av djuren medan du under år två och tre kommer fördjupa dig i olika specialiseringskurser.

Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen.

Du har även möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ramen av 2500 gymnasiepoäng.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Lantbruk

Djurhållning

Elev och hund tränar agility.

Tycker du om att jobba med djur som kor, grisar och får? Då är naturbruksprogrammet inriktning lantbruk rätt för dig. I våra egna stallar finns 60 mjölkkor, 55 tackor och 80 värphöns. Här får du jobba med djur på riktigt.

Du får lära dig om djurskötsel och kommer att sköta djuren i skolans stallar och utveckla dina kunskaper som djurskötare. Du kommer att läsa växtodling, få kunskaper hur du odlar foder till djuren och även köra traktor, truck och hjullastare.
Om grisar lär vi oss ute på de gårdar som vi samarbetar med.

Femton veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande ingår. På praktikplatsen tränas du för arbetslivet och på skolan får du en utbildning som ger dig grunden för ditt kommande yrke inom en bransch som behöver dig. Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Växtodling

Elev och hund tränar agility.

Vill du jobba inom de gröna näringarna? Tycker du om att köra traktor, grävmaskin och lastmaskin? På Svalöfs gymnasium har vi 300 hektar som eleverna tar hand om - från sådd till skörd. Då är det här utbildningen för dig.

Kunskapen, erfarenheten och resurserna finns på skolan, men vi har även ett väl utvecklat samarbete med lantbruk och maskinstationer i regionen där eleverna är ute på APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Här får du lära dig allt från att serva och köra traktorer. Du får lära dig hur du ska sköta dina grödor för att de ska ge bra skörd av god kvalitet, hur man sköter ett företag och vad som krävs för att ha en bra och säker arbetsmiljö.

Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder för APL utomlands. Utbildar du dig vidare efter gymnasiet till exempel till lantmästare eller agronom, kan du också söka stipendier från dessa fonder.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Maskiner

Elev och hund tränar agility.

Tycker du om att köra traktor, grävmaskin och lastmaskin? Vill du lägga extra fokus på maskiner och entreprenad i din lantbruksutbildning? På Svalöfs gymnasium kan eleverna som väljer profilen maskin få möjlighet att lära sig köra grävmaskin och hjullastare.

Du får lära dig allt från att serva och köra traktorer. Du får lära dig hur du ska sköta dina grödor för att de ska ge bra skörd av god kvalitet, hur man sköter ett företag och vad som krävs för att ha en bra och säker arbetsmiljö.

Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder för APL (arbetsplatsförlagd utbildning) utomlands. Utbildar du dig vidare efter gymnasiet till till exempel lantmästare eller agronom, kan du också söka stipendier från dessa fonder.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Lärling

Elev och hund tränar agility.

Är du driven och vill snabbt ut i arbetslivet? Är du redo för att ta eget ansvar och tillbringa hälften av din utbildningstid på en arbetsplats? Vill du jobba med lantbruk? Då kan lärlingsutbildningen på Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk vara rätt val för dig.

När du läser inriktningarna som lärlingsutbildning får du en unik möjlighet att tillbringa så mycket av din gymnasietid som möjligt på plats på en arbetsplats där du gör delar av de praktiska inslagen i inriktningens kurser, arbetsplatsförlagt lärande, APL.
Exempel på APL-platser kan vara jordbruk, maskinstation eller i mjölkproduktion om du har valt lantbruk.

Under den första tiden får du grundläggande kunskaper på skolan, så att du känner dig väl förberedd när det blir dags att göra din APL.
Under alla tre år läser du de teoretiska kurserna på plats på skolan.

Inriktningen lantbruk ger möjlighet till jobb inom lantbruk med inriktning mot maskiner, djur växtodling eller landsbygdstjänster.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Poängplaner

Poängplan: Djurvårdare - Djursjukvård

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p (valbart)

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p (valbart)
Svenska 3, 100 p (valbart)
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2, 200 p
Hundkunskap 1, 100 p
Hundkunskap 2 100 p
Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet)

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Hästhållning

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p (ingår men kan väljas bort)

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p (ingår men kan väljas bort)
Svenska 3, 100 p (ingår, men kan väljas bort)
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Hästhållning: 700 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djurhållning, 100 p

Fordon och redskap inom naturbruk
Fordon och redskap, 100 p

Hästkunskap
Hästkunskap 1, 100 p
Hästkunskap 2, 100 p

Rid- och körkunskap
Ridning och körning , 200 p

Programfördjupning: 500 p

Hästkunskap 3, 100 p
Aktivitetsledarskap, 100 p
Körning 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Ridning 2, 100 p

Gymnasiearbete: 100 p

Individuellt val: 200 p


Poängplan: Djurvårdare - Hund

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p (valbart)

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p (valbart)
Svenska 3, 100 p (valbart)
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Träning av hund, 100 p
Hundkunskap 2, 100 p
Hundkunskap 3, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, 100 p
Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet) 

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Djurvårdare - Sällskapsdjur

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p (valbart)

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p (valbart)
Svenska 3, 100 p (valbart)
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Hundkunskap 2, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, 100 p
Djur specialisering - arbete med djur, 100 p
Djur specialisering - träning av djur, 100 p

Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet) 

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Lantbruk - Djurhållning

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p
Svenska 3, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Lantbruk: 700 p

Biologi – naturbruk
Marken och växternas biologi, 100 p
Djur
Djuren i naturbruket, 100 p
Fordon och redskap inom naturbruk
Fordon och redskap, 100 p
Lantbruksdjur
Lantbruksdjur 1, 100 p
Lantbruksmaskiner
Lantbruksmaskiner 1, 100 p
Naturbrukets byggnader
Byggnadsunderhåll, 100 p
Växtodling
Växtodling 1, 100 p

Programfördjupning: 300 p

Serviceteknik 1 100 p
Truck och lastmaskin 100 p
Odling av djurfoder 100p

Profilkurser: 400 p

Lantbruksdjur 2 100p
Lantbruksdjur specialisering 100 p
Djurens biologi 100 p
Företagsekonomi 1 100 p

Gymnasiearbete: 100 p

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p

Poängplan: Lantbruk - Växtodling/Maskiner

Gymnasiegemensamma ämnen: 900 p

Engelska
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p (valbart)

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p (valbart)
Svenska 3, 100 p (valbart)
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Lantbruk: 700 p

Biologi – naturbruk
Marken och växternas biologi, 100 p
Djur
Djuren i naturbruket, 100 p
Fordon och redskap inom naturbruk
Fordon och redskap, 100 p
Lantbruksdjur
Lantbruksdjur 1, 100 p
Lantbruksmaskiner
Lantbruksmaskiner 1, 100 p
Naturbrukets byggnader
Byggnadsunderhåll, 100 p
Växtodling
Växtodling 1, 100 p

Programfördjupning: 300 p

Serviceteknik 1 100 p
Truck och lastmaskin 100 p
Odling av djurfoder 100p

Profilkurser: Växtodling eller Maskiner 400 p

Växtodling
Serviceteknik 2, 100 p
Växtodling 2, 100 p
Växtodling specialisering, 100 p
Företagsekonomi, 100 p

... eller

Maskiner
Grävmaskin, 200 p
Hjullastare, 200 p

Gymnasiearbete: 100 p

 

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p